MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



10. Sınıf Tarih - Rumeli'de Genişleme - Konu Özeti - pdf

Önizleme

10. Sınıf Tarih - Rumeli'de Genişleme - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.33 MB
Ekleme Tarihi 15.05.2023
Görüntülenme 284

Açıklama

2.Ünite : Beylikten Devlete Osmanlı Siyaseti (1302-1453)

4.Bölüm : Rumeli’de Genişleme


2.4.1. BİZANS’LA UZLAŞMA VE RUMELİ’YE GEÇİŞ

Güney Marmara Bölgesi’nin fethini tamamlayan Osmanlı Devleti Rumeli’ye çıkmak istiyordu. Batı yönünde yapılacak fetihlerde Rumeli’ye geçmek, Osmanlı Devleti için büyük önem taşıyordu. Bu dönemde Osmanlı-Bizans ilişkileri uzlaşma şeklinde ve Bizans’ın Osmanlı Devleti’nden yardım taleplerine yönelik gelişti. Bu gelişmeler özetle şöyleydi:

1345 yılında Bizans’ta daha önce de sıklıkla görüldüğü gibi taht kavgası vardı. Saray Bakanı Kantakuzenos (Kantakuzen) ile İmparator Yuannis arasında taht kavgaları yaşanıyordu. Bu durum karşısında Kantakuzenos, Orhan Bey’den askerî yardım istedi ve karşılığında kızı Thedora’yı (Tedora) Orhan Bey’e gelin vermeyi, dolayısıyla Osmanlı Devleti ile akraba olmayı önerdi. Orhan Bey teklifi kabul etti ve oğlu Süleyman Paşa komutasındaki kuvvetleri Kantakuzenos’a yardım amacıyla gönderdi. Böylece Kantakuzenos, Osmanlı yardımı sayesinde Bizans tahtına çıktı (1347).

Bizans imparatoru daha sonra Balkanlarda çıkan ayaklanmaların bastırılması için Orhan Bey’den zaman zaman yardım istedi. Bu yardımlara karşılık Çimpe Kalesi’ni Osmanlı Devleti’ne askerî üs olarak verdi (1353). Çimpe Kalesi’nin alınması ile Rumeli’ye ilk adım atılmış oldu. Bu sayede Osmanlı Devleti Rumeli topraklarına daha aşina hâle geldi. Böylece Rumeli’de fetihler için önemli bir avantaj sağlanmış oldu.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular