MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



10. Sınıf Coğrafya - Türkiye'nin Bitki Örtüsü - Konu Özeti - pdf

Önizleme

10. Sınıf Coğrafya - Türkiye'nin Bitki Örtüsü - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.44 MB
Ekleme Tarihi 21.06.2023
Görüntülenme 367

Açıklama

1.Ünite : Doğal Sistemler

16.Konu : Türkiye’nin Bitki Örtüsü


Türkiye, bitki türleri bakımından çok zengindir. Bunun başlıca nedeni ülkemizdeki iklim çeşitliliğidir.

Karadeniz, Akdeniz ve karasal iklimler ülkemizde görülen iklim tipleridir. Bu bölgeler içinde de yer şekilleri ve yükselti farklarından dolayı kısa mesafelerde iklim farklılıkları görülmektedir.

Ülkemizdeki bitkilerden bir kısmı, geçmiş jeolojik zamanlardan günümüze kadar varlığını devam ettirmiştir. Relikt veya kalıntı olarak adlandırılan bu bitkiler uygun iklim koşullarının egemen olduğu dönemde çok yaygın iken günümüzde bunların yaşam alanı daralmıştır. Ülkemizde relikt bitkilere birçok yerde rastlanmaktadır. Örneğin eğrelti otu bu tür bitkilerdendir.

Ülkemizde görülen bitki türlerinden biri de yalnızca belirli alanlarda yetişen endemik türlerdir. Endemik türlerin bazıları yerel koşullara bağlı olarak ortaya çıkmış ve sınırlı bir alanda yaşamını sürdürmektedir. Bazı endemik türler ise daha geniş bir yayılma alanına sahipken iklim koşullarının değişmesine bağlı olarak varlıklarını daha dar bir alanda sürdürmektedir. Ülkemiz endemik türler bakımından oldukça zengindir. Bunun nedeni ülkemizin iklim ve yer şekilleri bakımından çeşitlilik göstermesidir. Kazdağı köknarı, Eğirdir civarında görülen kasnak meşesi, Köyceğiz ve Dalaman arasında yayılmış olan sığla veya günlük olarak adlandırılan ağaç türü, Datça Yarımadası’nda bulunan Datça hurması ülkemizde görülen endemik türlerin başlıcalarıdır.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular