MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



10. Sınıf Coğrafya - Göçün Etkileri - Konu Özeti - pdf

Önizleme

10. Sınıf Coğrafya - Göçün Etkileri - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.3 MB
Ekleme Tarihi 21.06.2023
Görüntülenme 245

Açıklama

2.Ünite : Beşeri Sistemler

10.Konu : Göçün Etkileri


Göçler, gerek göç veren gerek göç alan yerlerde belirli sorunlara neden olmaktadır. Bu sorunların başlıcaları ekonomi, çevre, kültür ve yerleşme ile ilgilidir.

Göç alan yerde yerleşme açısından yaşanan başlıca sorun plansız kentleşme ve kaçak yapılaşmadır. Büyük kentlere göç edenlerin büyük bir kısmını, alt gelir grubundakiler oluşturmaktadır. Bu insanlar, barınma sorunlarını devlet arazisi üzerine kaçak yapılar yaparak çözmeye çalışmaktadırlar. Gecekondu olarak tanımlanan bu yapılar, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de önemli çevre sorunlarındandır. Başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere büyük kentlerimizde yaşanan gecekondulaşma; alt yapının, sosyal tesislerin ve eğitim kurumlarının yetersizliği gibi sorunları da beraberinde getirmektedir.

Büyük kentlere gerçekleşen göçler, nüfusun kısa sürede aşırı derecede artmasına ve konut yetersizliğine neden olmaktadır. Şehirlerin hızlı büyümesine bağlı olarak bazı sanayi merkezlerinin şehir içinde kalması, göç ve plansız kentleşmenin ortaya çıkardığı çevre sorunlarındandır. Örneğin Ankara Şeker Fabrikası, kurulduğu 1962 yılında şehrin dışında iken günümüzde şehrin içinde kalmıştır. Bu durum fabrikaya yakın yerleşim yerleri için hava kirliliği gibi çevre sorunlarına neden olmaktadır.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular