MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



10. Sınıf Coğrafya - Ekonomik Etkinlik Türleri - Konu Özeti - pdf

Önizleme

10. Sınıf Coğrafya - Ekonomik Etkinlik Türleri - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.31 MB
Ekleme Tarihi 21.06.2023
Görüntülenme 140

Açıklama

2.Ünite : Beşeri Sistemler

11.Konu : Ekonomik Etkinlik Türleri


İlk insanlar Neolitik Dönem’de yerleşik yaşama geçmiş ve tarıma başlamıştır. Çiftçilik mesleğinin başladığı bu dönemde çanak ve çömlekçilik gelişmiş daha sonraları madencilik de meslekler arasında yer almıştır.

Mesleklerin önemli bir kısmı Sanayi Devrimi’nden sonra ortaya çıkmıştır. Günümüzde hâlen yeni meslekler ortaya çıkmaktadır. Meslekler, beş ana gruba ayrılmaktadır.

1. Birincil Ekonomik Faaliyetler
Bazı ihtiyaçlar doğrudan sudan, ormanlardan ve topraktan karşılanır. Örneğin buğday, arpa, pirinç, pamuk, meyveler ve sebzeler toprağın işlenmesiyle elde edilmektedir. Hayvanlar meralarda beslenir, balıklar sularda avlanır veya yetiştirilir. Ormanların ana ve yan ürünlerinden çeşitli şekillerde yararlanılır. Buna göre tarım, hayvancılık ve ormancılıkla uğraşanlar birincil ekonomik faaliyet grubunda yer almaktadır. Madenlerin çıkarılması da birincil ekonomik faaliyet kolu içinde bulunmaktadır. Birincil ekonomik faaliyetler yeryüzünün en eski etkinlik koludur.

2. İkincil Ekonomik Faaliyetler
Birincil ekonomik faaliyetler sonucu üretilen ürünler, insanların ihtiyaçlarını gidermede yetersiz kalabilmektedir. Bu nedenle bazı ürünler ikincil sektörde işlenerek yeni maddelere dönüştürülmektedir. Örneğin bazı giysiler pamuk, yün ve ipekten elde edilmektedir. Pamuk üretimi, koyun besiciliği ve ipek böcekçiliği birincil ekonomik faaliyet kolunda yer almaktadır. Bu etkinlikler sonucu üretilen ürünler, fabrikalarda ham madde olarak kullanılıp çeşitli işlemlerden geçirilerek kumaşa dönüştürülmektedir. Bu kumaşlardan da çeşitli giysiler üretilmektedir. Buna göre fabrikalardaki üretim ikincil ekonomik faaliyet olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca inşaat sektörü de ikincil ekonomik faaliyetler içinde yer almaktadır.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular