MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



10. Sınıf Kimya - Homojen ve Heterojen Karışımlar - Konu Özeti - pdf

Önizleme

10. Sınıf Kimya - Homojen ve Heterojen Karışımlar - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.6 MB
Ekleme Tarihi 01.07.2023
Görüntülenme 360

Açıklama

2.Ünite : Karışımlar

1.Bölüm : Homojen ve Heterojen Karışımlar


2.1.1. Karışımların Sınıflandırılması
Tüm maddeler element, bileşik ve karışım olmak üzere üç gruba ayrılır. Element ve bileşikler saf madde iken karışımlar -adından da anlaşılacağı gibi- saf değildir. Birden fazla maddenin fiziksel yöntemlerle birbiri içinde karışmasıyla oluşan maddelere karışım adı verilir. Karışımlar, bileşenlerinin birbiri içinde çözünüp çözünmemesine bağlı olarak homojen ya da heterojen yapıda olabilir. Her kesiminde aynı özelliği gösteren karışımlara homojen karışımlar, her kesiminde aynı özelliği göstermeyen karışımlara heterojen karışımlar adı verilir. Suyla zeytinyağını karıştırdığımızda zeytinyağı su içinde karışmayarak suyun üstünde kalır. Dolayısıyla zeytinyağlı su heterojen bir karışımdır.

Karışımlar katı, sıvı ve gaz bileşenlerden oluşabilir. Bu karışımların birbirinden ayırt edilmesi için kendi aralarında sınıflandırma yapılır.

Sıvı içinde katı maddelerin çözünmeden dağılmasıyla oluşan heterojen karışımlara süspansiyon denir. Süspansiyona verilebilecek en iyi örneklerden biri kumlu sudur. Bu karışımda kum ve su, birbiri içinde heterojen olarak dağılır. Tebeşir tozu ve naftalin de suda çözünmediği için suyla süspansiyon oluşturur.

İki sıvının birbiriyle oluşturduğu heterojen karışımlara emülsiyon denir. Örneğin, zeytinyağı-su karışımı hepimizin gözlemleyebildiği bir emülsiyondur. Ayrıca benzin, mazot gibi sıvı yakıtlar da su ile emülsiyon oluşturur.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular