MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - İslam İnancında İmanın Mahiyeti - Konu Özeti - pdf

Önizleme

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - İslam İnancında İmanın Mahiyeti - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.34 MB
Ekleme Tarihi 03.07.2023
Görüntülenme 494

Açıklama

1.Ünite : Bilgi ve İnanç

2.Bölüm : İslam İnancında İmanın Mahiyeti


İslam kelime olarak ‘itaat etmek, boyun eğmek, bağlanmak, teslim olmak, emniyette olmak, barışta olmak’ gibi anlamlara gelir. En genel anlamda, Hz. Ȃdem’den (a.s.) itibaren bütün peygamberlere gönderilen dinin adıdır. Özel anlamda ise Miladi 7. yüzyılın başında Hz. Muhammed (s.a.v.) tarafından tebliğ edilen dine denir. İslam ‘Allah tarafından peygamberlerin sonuncusu Hz. Muhammed’e (s.a.v.) vahiy yolu ile bildirilerek bütün insanlığa gönderilen son ve hak din’ olarak tanımlanır.

İnanç ise ‘bir düşünceye gönülden bağlı bulunma; Allah’a (c.c.), bir dine inanma, iman, itikat, inanılan şey, görüş ve öğreti’ gibi anlamlara gelir.

Türkçede inanç kavramı ile birlikte akide ve iman kelimeleri de kullanılır. ‘Gönülden bağlanılan, sağlam olarak inanılın şeyler’ anlamına gelen akide, ‘inanılması zorunlu olan ilke’ anlamına gelir. Çoğulu ‘akaid’tir ve ‘İslam’da inanılması farz olan hususlar, dinin temel kural ve hükümleri’ demektir. İslami bir değer olarak iman, ‘Kişinin Allah’ın varlığını, birliğini, sıfatlarını, peygamberlerini, ahiret gününü ve bunlardan başka iman edilmesi gereken şeyleri kalp ile tasdik edip dil ile söylemesi’ demektir.

İslam inancının temeli imana dayanır. Bu imanın esası ise Yüce Allah’ın (c.c.) var ve bir olduğuna inanmak olan ‘tevhit’ inancıdır. Onun için İslam düşüncesinde iman, bir bilgi konusu olarak ele alınır. İslam’ın kişiye sağladığı konum, onun imanına göre belirlendiğinden kişinin iman edip etmediğini bilmek son derece önemlidir. İslam bilginleri, bir bilgi konusu olarak imanın mahiyetini, iman tasdik, iman ikrar, iman bilgi ve iman amel ilişkisi çerçevesinde ele almışlardır. Aşağıda imanın mahiyetini açıklayan bu konularla ilgili bilgiler yer almaktadır.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular