MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - İnsanın Doğası ve Din - Konu Özeti - pdf

Önizleme

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - İnsanın Doğası ve Din - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.31 MB
Ekleme Tarihi 03.07.2023
Görüntülenme 578

Açıklama

2.Ünite : Din ve İslam

2.Bölüm : İnsanın Doğası ve Din


İnsan hem maddi hem de manevi yönü olan bir varlıktır. İnsanın yemek, içmek, giyinmek vb. maddi; sevmek, sevilmek, güvenmek, bağlanmak, sığınmak vb. ise manevi ihtiyaçlarını oluşturur. İnsan maddi ve manevi yönü, ruhu ve bedeni ile bir bütündür. İnsanın ahenkli, huzurlu ve dengeli yaşaması, bu bütünün yaratılışa uygun olarak geliştirilmesine bağlıdır. Bu ise hem ruhun hem de bedenin ihtiyaçlarını dengeli bir şekilde karşılamakla mümkündür. İhtiyaçlarından birini ihmal etmek veya ertelemek insanın olumsuz etkilenmesine sebep olur.

İnsanın manevi ihtiyaçlarından biri de inanma gereksinimidir. İnsan, her zaman ve her yerde yüce, kudretli ve ulu bir varlığa sığınma, ona güvenme ve ondan yardım dileme ihtiyacı hissetmiştir. Bu sığınma, güvenme ve yardım dileme duyguları yüce yaratıcıyı arama isteğidir. Tarihte bireysel olarak inanmayan insanlar olmasına rağmen, dinsiz bir topluma rastlanmamıştır. Dolayısıyla insanlık tarihinin her döneminde din, canlılığını korumuş ve insan hayatının ayrılmaz bir özelliği olmuştur. Bu durum, din duygusunun doğuştan olduğunu gösterir.

İslam dinine göre de insandaki din duygusu doğuştandır. Fıtrat, insanın gayeli yaratılışına uygun olarak insandaki Yüce Allah’a (c.c.) inanmaya elverişli dini yapıya denir. Yüce Allah (c.c.), insanı inanma duygusu ve ihtiyacıyla yaratmıştır.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular