MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - İman ve İslam İlişkisi - Konu Özeti - pdf

Önizleme

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - İman ve İslam İlişkisi - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.31 MB
Ekleme Tarihi 03.07.2023
Görüntülenme 325

Açıklama

2.Ünite : Din ve İslam

3.Bölüm : İman ve İslam İlişkisi


İman sözlükte ‘emniyet ve güven içinde bulunmak, gönülden benimsemek, yürekten inanmak,’ gibi anlamlara gelir. En genel anlamıyla iman, ‘Allah’tan (c.c.) alıp din adına tebliğ ettikleri kesin inanç ilkelerinde peygamberleri onaylamak ve onlara inanmak’ olarak tanımlanır. İslami bir terim olarak ise iman, ‘Hz. Peygamber’i (s.a.v.) vahiy yoluyla Allah’tan (c.c.) getirdiği kesin olarak bilinen hükümlerde tasdik etmek, onun haber verdiği şeyleri tereddütsüz kabul edip bunların gerçek ve doğru olduğuna gönülden inanmak’ demektir.

Kelime olarak İslam ‘boyun eğme, itaat, güven, kurtuluşa erme, barış ve sulh yapma, esenlikte kılmak, bir şeye teslim olmak’ anlamlarına gelir. Terim olarak, ‘Allah’a (c.c.) itaat etmek, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) din adına bildirmiş olduğu şeylerin hepsini kalp ile tasdik edip dil ile söylemektir. İnandıklarını yaşamak, sözleri ve davranışları ile kabul edip benimsediğini göstermek’ demektir.

İman ve İslam kavramları, Kur’an-ı Kerim ve hadislerde bazen aynı bazen de farklı anlamlarda kullanılmıştır. Bu durum, İslam bilginleri arasında iman ve İslam kavramlarının tanımlarında farklılaşmalara yol açmıştır. Ancak bu farklılaşmalara rağmen iki kavram arasında yakın bir ilişki vardır. Ameli, imanın bir parçası olarak kabul edenler, bazen dinî metinlerde farklı anlamlarda kullanılsa da iman ve İslam kavramlarının aynı anlama geldiğini savunurlar. Kaldı ki her iki kelimenin aynı anlamda kullanıldığı ayet ve hadisler de vardır. Örneğin ‘Musa dedi ki: Ey kavmim! Eğer Allah’a inandıysanız ve ona teslim olduysanız sadece ona güvenip dayanın.’ ayetinde iman ve İslam kelimeleri aynı anlamda kullanılmıştır. Bu durumda imandan çıkan İslam’dan, İslam’dan çıkan da imandan çıkmış olur. Başka bir ifadeyle her mümin müslim, her müslim de mümindir.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular