MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - Kur’an’dan Mesajlar: Nisâ Suresi 136. Ayet - Konu Özeti - pdf

Önizleme

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - Kur’an’dan Mesajlar: Nisâ Suresi 136. Ayet - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.32 MB
Ekleme Tarihi 03.07.2023
Görüntülenme 278

Açıklama

2.Ünite : Din ve İslam

5.Bölüm : Kur’an’dan Mesajlar: Nisâ Suresi 136. Ayet


Kur’an-ı Kerim’de üzerinde durulan konulardan biri de iman edilmesi gereken esaslardır. Çünkü iman esasları dinin temelini oluşturur. Bunlara inanmanın gereği ve inanılmaması durumunda sonucunun ne olacağı Kur’an’da açık bir şekilde bildirilir. Bu önemli konunun yer aldığı ayetlerden biri de Nisâ suresinin 136. ayetidir. Ayette Yüce Allah (c.c.) şöyle buyuruyor:

‘Ey iman edenler! Allah’a, peygamberine, peygamberine indirdiği Kitab’a ve daha önce indirdiği kitaba iman (da sebat) ediniz. Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve kıyamet gününü inkâr ederse tam manasıyla sapıtmıştır.’

Nisâ suresi, Kur’an-ı Kerim’in dördüncü suresidir. Medine’de inmiştir. Yüz yetmiş altı ayettir. Adını, kadınların ekonomik ve sosyal haklarıyla ilgili pek çok konuyu ele aldığı için kadınlar anlamına gelen ‘nisâ’ kelimesinden alır. Surenin başlıca konuları şunlardır: Kadın-erkek ilişkisi ve aile hayatı, canın, malın ve mülkiyetin korunması, bunlara karşı yapılan tecavüzlerin cezalandırılması, adalet, iyilik, yardımlaşma, emanete riayet edilmesi, vakit namazı, korku namazı, namaz için gerekli olan temizlik gibi ibadetler, bireysel ve sosyal ahlak kuralları.

Nisâ suresi 136. ayetinin inmesine neden olan olay şöyledir: Yahudi din adamlarından bir grup Hz. Peygamber’e (s.a.v.) gelerek ‘Ey Allah’ın Resulü! Biz sana, kitabına, Musa’ya, Tevrat’a ve Üzeyr’e iman ediyoruz ve bunlardan başka kitapları ve peygamberleri tanımıyoruz.’ dediler. Hz. Peygamber de (s.a.v.) onlara şöyle cevap verdi: ‘Hayır! Allah’a, bütün peygamberlerine, Muhammed’e ve kitabı Kur’an’a ve ondan önceki her kitaba iman ediniz.’ buyurdu. Yahudi grup, ‘Yapmayız.’ dediler. Bunun üzerine bu ayet indi.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular