MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - İslam'da İbadet Yükümlülüğü - Konu Özeti - pdf

Önizleme

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - İslam'da İbadet Yükümlülüğü - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.32 MB
Ekleme Tarihi 04.07.2023
Görüntülenme 334

Açıklama

3.Ünite : İslam ve İbadet

3.Bölüm : İslam’da İbadet Yükümlülüğü


İslam dinine göre ibadetleri yerine getirmekle yükümlü kişiler, akıllı ve ergenlik çağına girmiş olmalıdırlar. Bu özellikleri taşıyan kişiler mükellef (yükümlü) olarak adlandırılır. Mükellef olan kimselerin ibadetlerle ilgili bazı temel kavramları bilmeleri gerekir. Bu kavramlar ibadetleri nitelendirmek için kullanılır. Bunlara ef’al-i mükellefîn (mükellefin fiilleri) denir. Bu kavramlar farz, vacip, sünnet, müstehab, mübah, haram ve mekruhtur. Aşağıda ibadetlerle ilgili bu kavramlar açıklanmıştır.

Farz: Yüce Allah’ın (c.c.) mükelleflere yapılmasını açık ve kesin bir şekilde emrettiği fiillere denir. Namaz, oruç, zekât ve hac farz olan ibadetlerdendir. Yine anne ve babaya iyilik etmek, yoksullara yardımcı olmak gibi davranışlar da farzdır. Farzın yapılması kesin olarak gereklidir. Yapılmasında büyük sevaplar vardır. Özürsüz yere terk edilmesi günahtır ve ahirette cezası vardır. Müslüman, dinin farz kıldığı bütün fiilleri yerine getirmekle sorumludur. Farzı inkâr eden kişi İslam’dan çıkar.

Farzlar ikiye ayrılır. Bunlar ‘farz-ı ayn’ ve ‘farz-ı kifâye’dir. Farz-ı ayn, mükellef olan her Müslümanın kendisinin yerine getirmesi gereken farzlardır. Örneğin günde beş vakit namaz kılmak ve ramazan orucunu tutmak farz-ı ayndır. Farz-ı kifâye ise bir kısım Müslümanların yerine getirmesiyle diğerlerinden sorumluluğun kalktığı farzlardır. Kur’an-ı Kerim’i ezberlemek, cenaze namazı kılmak gibi ibadetler farz-ı kifâyedir. Bir toplumda Farz-ı kifâye görevi yerine getirilmezse herkes sorumlu olur.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular