MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - Kur’an’dan Mesajlar: Bakara Suresi 177. Ayet

Önizleme

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - Kur’an’dan Mesajlar: Bakara Suresi 177. Ayet

Detay

Boyut 0.31 MB
Ekleme Tarihi 05.07.2023
Görüntülenme 285

Açıklama

3.Ünite : İslam ve İbadet

6.Bölüm : Kur’an’dan Mesajlar: Bakara Suresi 177. Ayet


Kur’an-ı Kerim’de pek çok ayette iman ve salih amel birlikte yer alır. Yine pek çok ayette namaz, oruç, hac, zekât gibi ibadetlerle sabır, fakirlere yardım etmek, başkalarına yardımcı olmak vb. ahlaki erdemler birlikte zikredilir. Bu, İslam dininde ‘iman - ibadet - ahlak’ ilişkisinin önemini gösterir. İşte bu ilişkinin en açık şekilde vurgulandığı ayetlerden biri de Bakara suresi 177. ayettir. Bu ayette Yüce Allah şöyle buyurur:

‘İyilik, yüzlerinizi doğu ve batı tarafına çevirmeniz değildir. Asıl iyilik, o kimsenin yaptığıdır ki Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitaplara, peygamberlere inanır. (Allah’ın rızasını gözeterek) yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, dilenenlere ve kölelere sevdiği maldan harcar, namaz kılar, zekât verir. Antlaşma yaptığı zaman sözlerini yerine getirir. Sıkıntı, hastalık ve savaş zamanlarında sabreder. İşte doğru olanlar bu vasıfları taşıyanlardır. Müttakiler ancak onlardır!’

Bakara suresi, Fâtiha’dan sonra Kur’an-ı Kerim’in ikinci suresidir. Medine’de inmiştir. Kur’an’ın en uzun suresi olup 286 ayettir. Adını, surenin 67-71. ayetlerinde geçen bakara kelimesinden alır. Bakara suresi uzunluğu ile doğru orantılı olarak pek çok konuyla ilgilidir. Bakara suresinde yer alan konulardan bazıları şunlardır: İslam dininin inanç, ibadet ve hayat düzeniyle ilgili bilgiler, münafıklar, Allah’ın (c.c.) varlığı ve birliği ile ilgili deliller, insanın yaratılışı, kabiliyetleri ve imtihanı, Kâbe’nin yapılışı ve kıble oluşu, hac, nikâh, boşanma, din ve vicdan hürriyeti, dua, İsrailoğulları’nın tarihinden kesitler, vasiyet, oruç vb.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular