MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - Din ve Ekonomi - Konu Özeti - pdf

Önizleme

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - Din ve Ekonomi - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.32 MB
Ekleme Tarihi 06.07.2023
Görüntülenme 362

Açıklama

3.Ünite : Din ve Hayat

5.Bölüm : Din ve Ekonomi


Toplumsal hayattaki temel alanlardan biri de ekonomidir. En genel anlamda ekonomi, ‘bir insan topluluğunun ya da bir ülkenin yaşayabilmek için üretme ve bunları bölüşme biçimlerinin ve bu eylemlerden doğan ilişkilerin tümü’ demektir. Ekonomik hayat üretmek, mal edinmek, tüketmek, paylaşmak gibi insan ve grup ilişkilerini beraberinde getirdiğinden, bu süreçlerin belli esas ve ilkelere göre yapılması önemlidir. Ekonomik işleyişin temelinde insan olduğu için dinlerde de bu işleyişin düzenlenmesi ile ilgili ilke ve esaslar vardır.

İslam, tabii ve fıtri bir dindir. İslam’da kişilerin imkân ve kabiliyetlerine göre çalışıp kazanmaları, gerekli iş birliğini ve iş bölümünü sağlamaları ve ihtiyaçlarına göre harcama yapmaları önemlidir. Ancak İslam, ekonomik hayatın düzen ve güven içinde işlemesi için ahlaki değerleri temel alan bazı ilke ve esaslar getirir. Ekonomik hayatla ilgili bu esaslar, en genel anlamda kazanma - üretim ile harcama - tüketim çerçevesinde ele alınır.

İslam dini, öncelikle bireyin çalışmasına, üretip kazanmasına önem verir. Çalışmayı teşvik edip tembelliği yerer. Kur’an’daki, ‘O (Allah), geceyi içinde dinlenesiniz diye sizin için yaratan, (çalışıp kazanmanız için de) gündüzü aydınlık kılandır...’, ‘Bilsin ki insan için kendi çalışmasından baş ka bir şey yoktur.’, ‘...Dünyadan da nasibini unutma...’ gibi ayetler, İslam’ın çalışmaya verdiği öneme işaret eder.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular