MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



11. Sınıf Biyoloji - Sindirim Sistemi - Konu Özeti - pdf

Önizleme

11. Sınıf Biyoloji - Sindirim Sistemi - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 1.16 MB
Ekleme Tarihi 08.07.2023
Görüntülenme 463

Açıklama

1.Ünite : İnsan Fizyolojisi

3.Bölüm : Sindirim Sistemi


Canlılar yaşamlarını sürdürmek için beslenmek zorundadır. Besin maddelerinden olan protein, yağ ve karbonhidratlar büyük moleküllü olduklarından hücre zarından geçemez. Bu nedenle hidroliz ile yapı birimlerine ayrılmaları gerekir.

Büyük moleküllü besin maddelerinin yapı birimlerine ayrıştırılarak hücre zarından geçebilecek hâle gelmesine sindirim denir. Sindirim, fiziksel ve kimyasal olarak iki şekilde gerçekleşir. Besinlerin enzim kullanılmadan dişler yardımıyla ya da kas hareketiyle mide, bağırsak, taşlıkta küçük parçalara ayrılması fiziksel sindirim, su ve enzimler yardımıyla yapı birimlerine ayrıştırılması ise kimyasal sindirim olarak tanımlanır.

Kimyasal sindirim gerçekleştiği yere göre hücre içi ve hücre dışı sindirim olarak ikiye ayrılır (Görsel 3.1). Hücre içi sindirimde besin maddeleri fagositoz ya da pinositoz ile hücre içine alınarak besin kofulu oluşturulur. Besin kofulu lizozom organeliyle birleşir ve besin maddeleri lizozomdaki enzimlerle yapı birimlerine ayrılır. Sindirim sonucu oluşan yapı birimleri koful zarından sitoplazmaya geçer ve hücre tarafından kullanılır. Koful içindeki atık maddeler ise ekzositozla hücre zarından dışarı atılır.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular