MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - Allah İçin Samimiyet: İhlas - Konu Özeti - pdf

Önizleme

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - Allah İçin Samimiyet: İhlas - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.32 MB
Ekleme Tarihi 15.07.2023
Görüntülenme 266

Açıklama

3.Ünite : Kur’an-da Bazı Kavramlar

3.Bölüm : Allah İçin Samimiyet: İhlas


Kur’an-ı Kerim’in temel kavramlarından biri de ihlastır. Kelime olarak ‘samimiyet, içtenlik, karşılıksız sevgi, samimi bağlılık, doğruluk, temizlik, saflık, gösterişsizlik’ gibi anlamlara gelir. Terim olarak ihlas, ‘insanın inancında, ibadetlerinde, bütün söz ve davranışlarında yalnızca Allah’ın (c.c.) rızasını gözetip ikiyüzlülükten uzak olması’ demektir.

Kur’an-ı Kerim’de ihlas kavramı, ‘De ki: Bana, dini Allah’a halis kılarak ona kulluk etmem emrolundu.’ ve ‘…Dini yalnız Allah’a has kılarak ona yalvarın…’ gibi ayetlerde buyrulduğu üzere inancın, kulluğun ve itaatin sadece Allah’a (c.c.) özgü olması gerektiği anlamındadır. Ayrıca inançta samimi olmak, kullukta hiçbir şeyi ona ortak koşmamak anlamında kullanılır.

Kur’an’da, ‘…Allah’a, Allah için dindar ve ihlaslı olarak dua edin!’ ve ‘Rabb’inin adını an. Bütün benliğinle ona yönel.’ gibi ayetlerde kişinin inancında samimi olmasının yanı sıra ibadetlerini de samimiyetle ve sadece Allah (c.c.) için yapması istenir. Yine Kur’an’da ibadetlerini içtenlikle yapan müminler övülerek bu bilinçle ibadet edenlerin kurtuluşa ereceği haber verilir. Konuyla ilgili bir ayette şöyle buyrulur: ‘Gerçekten müminler kurtuluşa ermişlerdir. Onlar ki namazlarında huşû içindedirler.’

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular