MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - Dosdoğru Yol: Sırat-ı Müstakim - Konu Özeti - pdf

Önizleme

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - Dosdoğru Yol: Sırat-ı Müstakim - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.31 MB
Ekleme Tarihi 15.07.2023
Görüntülenme 412

Açıklama

3.Ünite : Kur’an-da Bazı Kavramlar

5.Bölüm : Dosdoğru Yol: Sırat-ı Müstakim


Sırat-ı müstakim, Kur’an-ı Kerim’de kullanılan temel kavramlardan biridir. Bu kavram, ‘apaçık, dosdoğru ve hak yol’ demektir. Terim olarak ise sırat-ı müstakim ‘Kur’an-ı Kerim’in emirlerinin ve koymuş olduğu ahlaki ilkelerin Allah’ın (c.c.) razı olduğu biçimde aşırılıklardan uzak, dengeli ve sadece iyi ve güzel olanın yaşandığı dosdoğru yol’ demektir.

Kur’an-ı Kerim’de pek çok ayette sırat-ı müstakimden bahsedilir. Bu ayetlerde dosdoğru yolun neresi ve ne olduğu bildirilir. Kur’an’daki, ‘De ki: Şüphesiz Rabb’im beni doğru yola, dosdoğru dine, Allah’ı birleyen İbrahim’in dinine iletti. O, ortak koşanlardan değildi.’ ayetinde buyrulduğu üzere dosdoğru yol, tevhit dini yani İslam’dır.

Kur’an’daki, ‘Sen, sana vahyedilene sımsıkı sarıl. Şüphesiz sen, dosdoğru yoldasın.’, ‘Gerçek şu ki sen onları doğru bir yola çağırıyorsun.’, ‘İşte sana da emrimizle bir ruh (kalpleri dirilten bir kitap) vahyettik. Sen kitap nedir, iman nedir bilmezdin. Fakat biz onu, kullarımızdan dilediğimizi, kendisiyle doğru yola eriştireceğimiz bir nur yaptık. Şüphesiz ki sen doğru bir yola iletiyorsun; göklerdeki ve yerdeki her şeyin sahibi olan Allah’ın yoluna. İyi bilin ki bütün işler sonunda Allah’a döner.’ gibi ayetlerde ise Kur’an’ın, insanları doğru yola götüreceği ve Hz. Peygamber’in de (s.a.v.) bu yol üzerinde olup onları doğru yola davet ettiği haber verilir. İnsanlardan doğru yola girmeleri için öncelikle Allah’a (c.c.) inanıp ona kulluk etmeleri istenir. Yine Kur’an’daki bazı ayetlerde doğru yolun, Allah’ın (c.c.) kendilerine nimet verdiği kimseler olan peygamberlerin, doğruların, şehitlerin ve salihlerin yolu olduğu belirtilir.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular