MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - Allah Yolunda Mücahede: Cihat - Konu Özeti - pdf

Önizleme

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - Allah Yolunda Mücahede: Cihat - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.32 MB
Ekleme Tarihi 15.07.2023
Görüntülenme 739

Açıklama

3.Ünite : Kur’an-da Bazı Kavramlar

6.Bölüm : Allah Yolunda Mücahede: Cihat


Kur’an-ı Kerim’de kullanılan kavramlardan biri de cihattır. Kelime olarak ‘güç ve gayret harcamak, çalışmak, yorulmak, bir işi başarmak için elinden gelen bütün imkânları kullanmak’ gibi anlamlara gelen cihat, ‘iyiliğin yerleşmesi ve kötülüğün ortadan kalkması için maddi ve manevi tüm imkânları kullanarak gayret sarfetmek’ demektir.

Cihat, İslam dini gelmeden önce de Arap toplumunda kullanılan kavramlardandır. Cahiliye Dönemi’nde Araplar, cihat kavramını düşmanlarına karşı söz ve fiil ile gücü yettiği kadar mücadele etmek anlamında kullanırlardı. Ancak bu, kendi kabile veya kişisel çıkarları için ölçüsüz güç kullanılarak yaptıkları bir mücadeleydi. İslam dini cihat kavramına, kabile ve kişisel çıkarların ötesinde daha geniş ve manevi bir anlam yüklemiştir. Buna göre İslam’da gerçek anlamda cihat, Allah’ın (c.c.) rızasını kazanmak amacıyla kişinin söz, mal ve canıyla mücadele etmesi demektir.

İslam’da cihat kavramının geniş bir anlam çerçevesi vardır. Kur’an’da cihat, öncelikle kişinin kendi nefsiyle mücadelesi anlamında kullanılır. Kur’an’da ceht kökünden gelen cihat, mücahede vb. kavramlar ile birinci derecede kastedilen, kişinin kendi iç dünyasını eğiterek güzelleştirip zenginleştirmesidir. Nefsinin aşırı isteklerinden uzaklaşarak Allah’a (c.c.) güzel tutum ve davranışlarıyla yaklaşmak için gayret göstermesidir. Dolayısıyla cihat öncelikle kişinin nefsini terbiye etmesiyle ilgilidir. Örneğin ‘Cihat eden, ancak kendisi için cihat etmiş olur. Şüphesiz Allah, âlemlerden müstağnidir (Onun hiçbir şeye ihtiyacı yoktur.).’ ayetinde kişinin nefsi ile mücadele etmesinin önemi bildirilir.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular