MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - Türklerin Müslüman Olmaları - Konu Özeti - pdf

Önizleme

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - Türklerin Müslüman Olmaları - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.31 MB
Ekleme Tarihi 16.07.2023
Görüntülenme 569

Açıklama

2.Ünite : Anadolu’da İslam

1.Bölüm : Türklerin Müslüman Olmaları


Türklerin İslam’dan önceki dini, Göktanrı inancına dayalı bir dindi. Yazılı bir kaynağı veya kurucusu bulunmayıp anonim bir biçimde doğmuş olan bu dine ait gelenek ve göreneklerden bir kısmı, kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze kadar gelmiştir. Türklerin eski dininin Şamanizm olduğu şeklinde yaygın kanaat doğru değildir. Aynı şekilde Kırgızistan ve Altaylarda ortaya çıkmış olan Tengrizm inancıyla da alakası bulunmamaktadır.

Türklerin Müslüman Araplarla ilişkileri Emeviler Dönemi’nde başlamıştır. 680 yılında Emeviler Semerkant’ı fethetmiş, 699’da Haccac’a bağlı birlikler bölgedeki birçok yeri ele geçirmişlerdir. Halife Ömer b. Abdülaziz Dönemi’ne kadar Emevilerin Arap olmayanlara karşı tutumu sert olduğundan, bu dönemlerde Türkler İslamiyet’e sıcak bakmamışlar, Ömer b. Abdülaziz Dönemi’nde ise birçok Türk, İslam dinine girmiştir.

Abbasiler Devleti, Arap olmayanlara karşı daha müsamahalı ve adil davrandığından onuncu yüzyıldan itibaren Türkler gruplar hâlinde İslam’ı benimsemeye başlamışlardır. Talas Savaşı’nda (751) İslam ordusunun Çinlilere karşı zafer kazanmasında Türklerin gösterdiği başarılar, Türk-İslam tarihinin dönüm noktasını oluşturmuş, Halife Mansur Türklere önemli görevler vermiş, Harun Reşit ise özel muhafız birliğini Türk askerlerinden seçmiştir.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular