MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - Dini Anlayış ve Kültürümüzün Oluşmasında Etkili Olan Bazı Şahsiyetler

Önizleme

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - Dini Anlayış ve Kültürümüzün Oluşmasında Etkili Olan Bazı Şahsiyetler

Detay

Boyut 0.37 MB
Ekleme Tarihi 16.07.2023
Görüntülenme 247

Açıklama

2.Ünite : Anadolu’da İslam

2.Bölüm : Dini Anlayış ve Kültürümüzün Oluşmasında Etkili Olan Bazı Şahsiyetler


İslam dininin yayılmasında ve büyük bir medeniyet hâline gelmesinde öncülük görevi üstlenen, insanların sevgisini ve takdirini kazanan nice büyük şahsiyetler bulunmaktadır. Bu kimseler sözleri ve işleri ile diğer insanlara örnek olmuş, onlara öncülük ederek büyük işler başarmış, din anlayışımızı ve kültürümüzü şekillendirmişlerdir. Şimdi bu şahsiyetlerden bazılarını tanıyalım.

2.1. Ebu Hanife (ö. 767)
Asıl adı Numan b. Sabit olan Ebu Hanife, Hanefi mezhebinin önderi ve büyük müçtehittir. İslam hukuk düşüncesinin ve içtihat anlayışının gelişmesinde önemli payı olmuş, İmam-ı Azam adıyla şöhret bulmuştur.

Ebu Hanife 699 yılında Kûfe’de doğdu. Küçük yaşlarda Kur’an’ı ezberledi ve ilerleyen yaşlarda dini ilimler tahsil etti. Genç yaşlarda akaid ve cedel (tartışma) ilmindeki başarılarıyla dikkat çeken Ebu Hanife, akaid (kelam) alanında da ehlisünnet mezhebinin şekillenmesine öncülük etmiştir. On sekiz yıl boyunca, Kûfe ekolünün üstadı kabul edilen Hammad b. Süleyman’dan ders alan Ebu Hanife, hocasının sevgisini ve takdirini kazanmış, onun olmadığı zamanlarda yerine vekalet etmiştir. Ebu Hanife, hocası Hammad’ın dışında döneminin seçkin hocalarından da yararlanmış, yüze yakın tabiinden (sahabeden sonra gelen nesil) ilim öğrenmiştir. Ebu Hanife’nin ilmi, hocası Hammad’ın aracılığıyla İbrahim en-Nehai ve Ebu Amr eş-Şa’bi’den, dolayısıyla Mesruk b. Ecda’, Kadı Şüreyh, Esved b. Yezid ve Alkame b. Kays’tan, bunların ilimleri de Hz. Ali, Abdullah b. Mesud ve Abdullah b. Abbas’tan gelmektedir. Maliki mezhebinin öncüsü Malik b. Enes, büyük muhaddis Süfyan b. Uyeyne, ehlibeytten İmam Zeyd b. Ali, Muhammed el-Bâkır, Caferi mezhebinin öncüsü Cafer es-Sâdık gibi birçok âlimle görüşmüş, onlarla fikir alışverişinde bulunmuştur. Kendisinin de çok sayıda talebesi olmuş, bu talebeleri aracılığıyla onun görüşleri ve metodu yaygınlaşarak mezhep hâline gelmiştir. Meşhur olan talebeleri Ebu Yusuf, Muhammed eş-Şeybânî ve Züfeyr b. Hüzeyl’dir. Ebu Hanife 767 yılında (Hicri 150) vefat etmiştir. Mezarı Bağdat’ta, Azimiye adıyla anılan bölgededir.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular