MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - Gıda Maddeleri ve Bağımlılıkla İlgili Dinî ve Ahlaki İlkeler

Önizleme

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - Gıda Maddeleri ve Bağımlılıkla İlgili Dinî ve Ahlaki İlkeler

Detay

Boyut 0.32 MB
Ekleme Tarihi 16.07.2023
Görüntülenme 579

Açıklama

4.Ünite : Güncel Dini Meseleler

3.Bölüm : Gıda Maddeleri ve Bağımlılıkla İlgili Dinî ve Ahlaki İlkeler


3.1. Haram Olan Yiyecekler Sınırlıdır
‘Eşyada asıl olan ibahadır.’ kuralı gereği eğer bir şey haram kılınmamışsa helal kabul edilir. Yiyeceklerle ilgili meselelerde de bu kural geçerlidir. Genel olarak Kur’an veya sünnet ile yasaklanmamış olan yiyecek ve içecekler helaldir.

Kur’an’da, yeryüzünde olanların insan için yaratıldığı belirtilmektedir: ‘O, yerde ne varsa hepsini sizin için yarattı...’ Bununla birlikte insanların ve toplumun yararı gözetilerek bazı yiyecek ve içecekler Kur’an’a veya sünnete dayanan hükümlerle yasaklanmıştır. Haram kılınan başlıca yiyecek ve içecekler şunlardır:

Leş: Kendiliğinden ölmüş veya bir hayvan tarafından öldürülmüş hayvanlar leş olarak kabul edilir. Bunların yenilmesi haramdır. Yenilebilen su ürünleri bu hükmün dışında tutulmuştur.

Kan: Kanın içilmesi, işlem yapılarak tüketilmesi haramdır.

Domuz eti ve ürünleri: Kur’an’da domuz necis (pis) olarak nitelendirilmiş ve onun yenilmemesi emredilmiştir. Bu nedenle domuzdan elde edilen ürünlerin yenilmesi haramdır.

Allah’tan başka ilahlara adanarak kesilen hayvanlar: Putlar için kesilmiş hayvanların eti Kur’an’da haram kılınmıştır. Yenilmesi haram olan bu gıdalarla ilgili Kur’an-ı Kerim’deki ilgili ayetler şunlardır:

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular