MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - Sağlık ve Tıpla İlgili Bazı Meseleler - Konu Özeti - pdf

Önizleme

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - Sağlık ve Tıpla İlgili Bazı Meseleler - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.32 MB
Ekleme Tarihi 16.07.2023
Görüntülenme 617

Açıklama

4.Ünite : Güncel Dini Meseleler

4.Bölüm : Sağlık ve Tıpla İlgili Bazı Meseleler


Tıp alanında yapılan araştırmalar sağlıktaki büyük gelişmelerle birlikte dinî, felsefi, etik ve ahlaki birçok meselenin ortaya çıkmasına da neden olmaktadır. Bu problemler tıp etiği ve biyoetik başlıkları altında bilimsel çevrelerde yoğun biçimde tartışılmaktadır. Tartışılan meselelerden bazıları şunlardır:

4.1. Otopsi
Otopsi sözcüğüyle insan cesedinin tıbbi veya adli amaçlarla incelenmesi kastedilmektedir. Üniversitelerin eğitim hastanelerinde tıp eğitiminin bir gereği olarak kadavralar üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Bu yolla vücudu oluşturan sistemler, organlar ve çeşitli tıbbi bilgiler gözlem ve deneye dayalı olarak öğretilmektedir. Bazı durumlarda adli deliller elde etmek için de otopsiye ihtiyaç duyulabilmektedir. Zehirleme, suikast, boğma vb. suçlarda ceset üzerinde yapılan otopsi, vaka hakkında aydınlatıcı bilgiler verebilmektedir.

İbn Sina gibi Müslüman tıp bilginlerinin ceset üzerinde incelemeler yaptıkları bilinmekle birlikte, önceki yüzyıllarda âlimlerin bazıları, ceset üzerinde inceleme yapmayı insan saygınlığını zedeleyici bir davranış olarak görmüş ve buna cevaz vermemişlerdir. Ancak günümüzde bu anlayış değişmiş, öğrenilmesi farz-ı kifaye olan tıbbın gelişmesi ve adli vakalarda olayın iç yüzünün aydınlatılması gibi zaruretler nedeniyle, otopsiye bazı şartlar doğrultusunda izin verilmiştir. Bu şartlar otopsiyi gerektiren önemli bir neden olması, otopsi yapılan vücudun tam olarak ölmüş olması, yakınlarının izninin alınmış olması gibi hassasiyetlerdir.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular