MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



11. Sınıf Fizik - Newton’ın Hareket Yasaları - Konu Özeti - pdf

Önizleme

11. Sınıf Fizik - Newton’ın Hareket Yasaları - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.9 MB
Ekleme Tarihi 20.07.2023
Görüntülenme 640

Açıklama

1.Ünite : Kuvvet ve Hareket

3.Bölüm : Newton’ın Hareket Yasaları


Daldan kopan elma, yer çekimi kuvveti nedeni ile yere doğru düşer. Elma koptuktan sonra yere doğru hızlanan hareket yapar.

Düz bir yolda hareket eden araba, hareket süresi boyunca tekerlekler ile zemin arasında meydana gelen sürtünme kuvvetinin, yer çekiminin ve hava sürtünmesinin etkisinde kalır.

Duran bir cismi hareket ettiren ya da hareketli bir cismi durduran ve cismin hızını değiştiren etki net kuvvettir. Net kuvvetin etkisinde kalan cisimlerin hızında değişiklik meydana gelir. Net kuvvetin cismin hızında değişiklik meydana getirerek cismin ivmelenmesine sebep olduğunu ilk kez Newton 1678’de ileri sürdü.

Newton, Hareket Kanunları olarak anılan üç yasa ortaya koydu.

1. Yasa: Bir cismin üzerine etki eden net kuvvet sıfır ise, bu cisim duruyorsa durmaya devam eder; hareket hâlinde ise sabit hızla hareketine devam eder.

2. Yasa: Bir cismin üzerine etki eden net kuvvet sıfırdan farklıysa cismin hızı değişir. Hızı değişen cisim ivmeli hareket yapar. Cismin ivmesinin yönü net kuvvet ile aynıdır. Cismin kütlesi ile ivmesinin çarpımı net kuvveti verir.

3. Yasa: Birbiri ile etkileşim hâlinde olan A ve B cisimlerinden A cismi, B cismine bir etki kuvveti uyguladığında B cismi de A cismine bir tepki kuvveti uygular. Bu iki kuvvet aynı büyüklükte fakat zıt yönlüdür. Bu iki kuvvet her zaman farklı cisimlere etki eder.

Net kuvvet etkisinde kalan cisimler ivmeli hareket eder. İvmeli hareket eden cisimlerin hızı değişir. Model üzerinde serbest cisim diyagramı kullanarak net kuvvetleri gösterelim:

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular