MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



12. Sınıf Kimya - Hibritleşme-Molekül Geometrileri - Konu Özeti - pdf

Önizleme

12. Sınıf Kimya - Hibritleşme-Molekül Geometrileri - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 1.98 MB
Ekleme Tarihi 30.07.2023
Görüntülenme 297

Açıklama

2.Ünite : Karbon Kimyasına Giriş

5.Bölüm : Hibritleşme-Molekül Geometrileri


2.5.1. Hibritleşme ve Çoklu Bağlar
Karbon atomunun değerlik elektron sayısı 4 olmakla birlikte bu değerlik elektronlarından sadece 2 tanesi değerlik orbitallerinde yalnız hâlde bulunmaktadır. Karbon atomunun temel hâl elektron dizilimi yapıldığında bu durum daha iyi görülmektedir.

Bu durumda karbon atomunun sadece yalnız kalan 2 elektronu ortaklaşa kullanması gerekmektedir. Buna rağmen karbon atomu, 4 elektronun hepsini ortaklaşa kullanabilmekte ve böylece 4 bağ yapabilmektedir. Bu durumu nasıl açıklayabiliriz?

Atomlar daha kararlı yapıya ulaşmak için bağ yapar. Bağ oluşumu esnasında karbon atomunda 2s orbitalinde bulunan 1 elektron, boş 2p orbitaline geçer. Normalde böyle bir durum kendiliğinden oluşmaz. 2s ve 2p orbitallerinin enerji düzeyleri farklı olduğu için 2s orbitalindeki elektronun 2p orbitaline geçmesi için dışarıdan enerji gerekir ve bu enerji, bağ oluşumundan sağlanır. 2s orbitalindeki elektronlardan birinin 2p orbitaline geçmesi ile yeni bir durum meydana gelir. Karbon atomunun bağ yapmaya hazır 4 tane yalnız elektronu vardır ve bununla birlikte karbon atomunda s ve p orbitallerinden farklı yeni orbitaller oluşur. Bu orbitallere hibrit orbitalleri, bu duruma da hibritleşme denir. Tablo 2.4, karbon atomunun temel hâl elektron dizilimini ve hibritleşmeden sonra oluşan hibrit orbitallerinin enerji katman grafiklerini göstermektedir.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular