MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



Lise Psikoloji - Ergenlik Döneminin Temel Özellikleri - Konu Özeti - pdf

Önizleme

Lise Psikoloji - Ergenlik Döneminin Temel Özellikleri - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.3 MB
Ekleme Tarihi 05.08.2023
Görüntülenme 346

Açıklama

2.Ünite : Psikolojinin Temel Süreçleri

7.Bölüm : Ergenlik Döneminin Temel Özellikleri


Ergenlik döneminin temel özelliklerinden biri bağımsızlık duygusudur. Bağımsızlık duygusu her dönemde insan için önemlidir ancak ergenlikte bu duyguya olan ihtiyaç daha fazladır. Ergen için bağımsız yaşamak sorumsuz yaşamak değildir. Ergen; anne babasından duygu, davranış ve değerler bakımından bağımsız olmak, hayatıyla ilgili sorumluluk almak ve bu sayede kendine güvenmeyi öğrenmek ister. Artık başı sıkıştığında ailesinden yardım almak yerine kendi ayakları üstünde durmak için çabalar.

Ergen; ahlak, siyaset, din, ideoloji gibi konularda kendi değerlerini oluşturmaya çalışır. Giyim kuşamıyla, dinlediği müzikle, dünya görüşüyle, davranışlarıyla ‘Ben farklıyım.’ demeye yani bireyselleşmeye çalışır ancak gerçekte hâlen birilerine bağımlıdır. İhtiyaçları ailesi tarafından karşılanmakta, katılmayı düşündüğü bir etkinlik için anne babasının onayına ihtiyaç duymaktadır.

Buradaki en büyük tehlike özgür olmak için çabalayan gencin olumsuz birtakım grupların etkisi altına girme ihtimalidir. Bu yüzden anne baba ve öğretmenlere düşen görev, bağımsızlık çabasındaki gence destek olmak ve gencin üzerindeki baskıları azaltarak ona sorumluluk vermektir.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular