MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



Lise Psikoloji - Ergenlik Dönemini Etkileyen Faktörler - Konu Özeti - pdf

Önizleme

Lise Psikoloji - Ergenlik Dönemini Etkileyen Faktörler - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.31 MB
Ekleme Tarihi 05.08.2023
Görüntülenme 201

Açıklama

2.Ünite : Psikolojinin Temel Süreçleri

8.Bölüm : Ergenlik Dönemini Etkileyen Faktörler


Bu dönemde genci etkileyen en önemli faktörler; kimlik oluşum sürecindeki rol karmaşası, yetişkinlerle yaşanan kuşak çatışması ve akran grubu ile yaşanan sorunlardır.

Her gencin ulaşmak istediği ve kendine yakıştırdığı ideal bir benlik anlayışı vardır. Benlik arayışı içinde olan gencin ilgisi dış dünyadan iç dünyaya yönelir. ‘Ben kimim?, Ne istiyorum?, Beni ben yapan özelliklerim nelerdir?’ gibi sorular soran genç, kendisini aşağı görmekle yüceltmek arasında gider gelir ve bir bocalama yaşar. Erik Erikson (Erik Eriksın) bu dönemi gencin kendi kimliğini aradığı olağan bir bunalım dönemi olarak görür. Kimlik arayışı çabaları sonunda benlik saygısını oluşturan genç, kendini olduğundan aşağı ya da üstün görmeksizin kendinden memnun olur.

Erikson’a göre bu dönemde ergen, başarılı bir şekilde kimlik arayışını tamamlarsa kendine güvenen bir kişi olarak yaşamını sürdürür ve başarılı olur. Başarılı bir kimlik oluşturamazsa gelecek planı, ilişkiler, inanç ve ideoloji konularındaki sorularına cevap bulamaz ve ‘rol karmaşası’ yaşar. Bu kriz çözülmezse rol karmaşası diğer dönemlerde de devam eder. Örneğin ne yapmak istediğine karar veremeyen, bir işten öbürüne geçip bocalayan yetişkinler henüz kimlik oluşumunu tamamlayamamış kişilerdir.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular