MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



Lise Psikoloji - Uyarılmanın Davranışlara Etkisi - Konu Özeti - pdf

Önizleme

Lise Psikoloji - Uyarılmanın Davranışlara Etkisi - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.3 MB
Ekleme Tarihi 05.08.2023
Görüntülenme 311

Açıklama

2.Ünite : Psikolojinin Temel Süreçleri

10.Bölüm : Uyarılmanın Davranışlara Etkisi


Organizmanın, uyumlu durumunu değişen koşullara karşı koruma eğilimine dengeleme (homeostasis) denir. Organizma, aşırı ya da yetersiz uyarılma sonucu ortaya çıkan dengesizlik durumunu otomatik olarak ortadan kaldırır ve bu şekilde varlığını sürdürür. Örneğin organizma sıcak havalarda terleyerek, soğuk havalarda titreyerek, heyecan sırasında artan kalp atış hızını yavaşlatarak uyumlu durumunu korumaya çalışır.

Aşırı uyarılma, dış ya da iç uyarıcının organizmayı normal şiddet ve sürenin üzerinde etkilemesidir. Uzun süreli açlık, şiddetli baş ağrısı, çok soğuk havalar, gürültü, hava kirliliği ve trafik aşırı uyarılmaya sebep olur. Yetersiz uyarılma ise organizmanın normalin altında uyarılmasıdır. Bir fabrikada her gün aynı işi yapmak, bir denizaltında çalışmak yetersiz uyarılmaya yol açar.

Aşırı ve yetersiz uyarılma uzun süre devam ederse organizmanın uyumlu durumu bir süre sonra bozulur. Organizmada yorgunluk, huzursuzluk ve gerilim artar. Örneğin soğuk havada titreyerek dengeyi sağlayan organizma, aşırı soğukta uzun süre kalırsa kan dolaşımını sağlayamaz ve organizmanın hayatı tehlikeye girer. Aşırı ya da yetersiz uyarılmanın sadece fizyolojik değil psikolojik etkileri de vardır. Uzun süre aşırı uyarılmaya maruz kalan ya da yetersiz uyarılan insanlarda geçici de olsa algılama bozuklukları ve sanrılar, davranış bozuklukları ve zihinsel işlevlerde gerileme görülür.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular