MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



Lise Psikoloji - Algıyı Etkileyen Faktörler - Konu Özeti - pdf

Önizleme

Lise Psikoloji - Algıyı Etkileyen Faktörler - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 1.03 MB
Ekleme Tarihi 05.08.2023
Görüntülenme 278

Açıklama

2.Ünite : Psikolojinin Temel Süreçleri

13.Bölüm : Algıyı Etkileyen Faktörler


2.13.1.Algı Yanılmaları
Oldukça karmaşık olan algı sürecinde bazen yanlış ya da kusurlu algılamalar olabilir. Bu duruma algı yanılmaları adı verilir. Algı yanılmaları, illüzyon (yanılsama) ve halüsinasyon (sanrı) olarak ikiye ayrılır.

İllüzyon (Yanılsama): Var olan bir nesnenin gerçekte olduğundan farklı algılanmasıdır. Yanılsama fiziksel olaylar ya da psikolojik yaşantılardan kaynaklanır. İkiye ayrılır.

Psikolojik illüzyon bireyin içinde bulunduğu psikolojik koşullardan, geçmiş yaşantılardan kaynaklanan illüzyondur ve kişiden kişiye değişir. Rüzgârın ve dalların çıkardığı sesi merdivenden yukarı doğru çıkan hırsızın ayak sesleri olarak algılamak psikolojik illüzyona örnektir. Fiziksel illüzyon ise duyu organlarının yapısından veya uyarıcının özelliklerinden kaynaklanan illüzyondur. Her insanda aynı yanılgıya yol açar. Yarısı su dolu olan bardağın içindeki kaşığın kırık görünmesi fiziksel illüzyondur.

Halüsinasyon (Sanrı): Gerçekte var olmayan bir uyarıcının algılanmasıdır. Akıl hastalıklarında, ateşli hastalıklarda ve madde bağımlılığının yol açtığı krizlerde halüsinasyon görülür. Örneğin bir kişinin yıllar önce ölen eşiyle yürüyüşe çıktığını söylemesi halüsinasyondur.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular