MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



Lise Psikoloji - Bilinç - Konu Özeti - pdf

Önizleme

Lise Psikoloji - Bilinç - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.3 MB
Ekleme Tarihi 05.08.2023
Görüntülenme 273

Açıklama

2.Ünite : Psikolojinin Temel Süreçleri

20.Bölüm : Bilinç


Bilinç, kişinin kendisi ve çevresinin, anılarının, düşüncelerinin farkında olması durumudur. Birey, bilinç durumunda dikkatli bir uyanıklık hâlindedir ve çevresindeki uyarıcıları algılayarak onları bilgiye dönüştürebilir. Şu an bu satırları okuduğunuzu, karnınızın biraz acıktığını ve bulunduğunuz ortamın sıcak olduğunu fark etmeniz bilinçle ilgilidir.

Bilincin içten ya da dıştan gelen tüm uyarıcıları fark etmesi mümkün değildir. Bu yüzden bilinç bazı uyarıcılara dikkat ederken bazılarına etmez. Örneğin dışarıdan gelen güzel bir koku, parlak bir ışık dikkat çeker. Bu durumda bilinç aktif bir şekilde devreye girer. Bilincin dikkat etmediği, pasif kaldığı birçok iç ve dış uyaran da vardır. Bunları depolamak bilinçaltının işidir.

Bilinçaltı, bilincin yönetmediği eylem ve etkinlikleri belirleyen bölgedir. Soluk alıp vermek, biriyle konuşurken aynı anda resim çizmek gibi otomatik süreçler bu bölge tarafından yönetilir. Farkına varılmayan, bastırılan ilkel istekler ve korkular da bu alanda bulunur. Bu satırları okurken dikkatinizi çekmeyen birçok uyaran örneğin bir koku bu alanda depolanır.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular