MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



Lise Psikoloji - Davranış ve Sosyal Etkenler - Konu Özeti - pdf

Önizleme

Lise Psikoloji - Davranış ve Sosyal Etkenler - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.31 MB
Ekleme Tarihi 06.08.2023
Görüntülenme 204

Açıklama

2.Ünite : Psikolojinin Temel Süreçleri

25.Bölüm : Davranış ve Sosyal Etkenler


Bir toplumun varlığını sürdürmek için ortaklaşa var ettiği ve benimsediği, sonraki kuşaklara aktardığı maddi ve manevi değerlerin bütününe kültür denir. Örf, âdet, gelenekler, dil, müzik ve diğer estetik değerler vb. manevi kültürü oluşturur. Manevi kültürün dışındaki her türlü eşya, araç gereç, üretim araçları ve teknoloji gibi unsurlar ise maddi kültürdür.

Bireyin toplumsal kurallara ve kültüre uygun tutum ve davranışları öğrenmesi sosyalleşme yolu ile gerçekleşir. Toplumsal kültürün kuşaktan kuşağa aktarılmasını sağlayan sosyalleşme ailede başlar, diğer sosyal gruplarda devam eder. Birey toplumsal yaşama aile, arkadaş, komşu, iş yeri, siyasi parti gibi farklı sosyal gruplar aracılığı ile katılır. Her grubun kendine ait kuralları vardır. Birey bu kuralların etkisi ile girdiği her grupta farklı davranışlar sergiler. Örneğin aile içerisinde arkadaş grubunda davrandığı gibi davranmaz.

Sosyal gruplar dışında toplumda çeşitli sosyal kategoriler vardır. Sosyal kategoriler, ortak özellikleri paylaşan ancak fiziksel olarak aynı ortamda bulunmayan insanların oluşturdukları topluluklardır. İşçiler, evliler, liseye giden öğrenciler, kadınlar, erkekler vb. Ait olunan sosyal kategoriler insanın davranışlarını etkiler. Farklı sosyal kategoriler farklı bilgi, inanç, değer ve tutumlara sahiptir. Birey kendisini bir sosyal kategori içinde hisseder ve bu kategoriyi benimserse davranışlarını da bu yönde değiştirir. Örneğin sanatçı kategorisindeki biri bu kategoriye uygun davranışlar sergiler.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular