MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



Lise Psikoloji - Bellek ve Bellek Türleri - Konu Özeti - pdf

Önizleme

Lise Psikoloji - Bellek ve Bellek Türleri - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.31 MB
Ekleme Tarihi 07.08.2023
Görüntülenme 266

Açıklama

3.Ünite : Öğrenme, Bellek, Düşünme

6.Bölüm : Bellek ve Bellek Türleri


Öğrenilen bilgilerin saklanması ve gerektiğinde geri çağrılması yetisine bellek denir. Bellek öğrenmenin ve öğrenilen şeyleri biriktirmenin ön koşuludur. Bellek sayesinde insanlık, zengin bir bilgi birikimini nesilden nesile aktarmaktadır.

Platon, belleği anıların kalıbının çıkarıldığı balmumu tabletlere benzetir. Bugün tabletlerin yerini kitaplar ve bilgisayarlar almıştır. Kütüphanelerde ve bilgisayarlarda depolama işlemi belli bir sisteme göre yapıldığı için istenen şeyi bulmak daha kolay olur. Bellekte de buna benzer bir sistem mevcuttur. Ad, adres, okulda öğrenilenler hatta bilgisayarın nasıl kullanılacağı bellek sayesinde hatırlanır. İnsan, bilgi işleme sürecinde çeşitli bellek türlerini kullanır.

a) Duyumsal Bellek: Belleğin başlangıç aşamasını oluşturur. Duyu organlarına çevreden gelen bilgileri alan ve çok kısa bir süre saklayan bellektir. Örneğin dışarıdan gelen korna sesi çok kısa bir süre kulakta yankılanır ve kaybolur. Duyumsal belleğe gelen bu bilgi dikkat çeker ve ilgi uyandırırsa kısa süreli belleğe aktarılır. Duyumsal belleğin özellikleri aşağıda belirtilmiştir.

• Çok kısa sürelidir. Bilgileri en fazla bir saniye saklar.
• Kapasitesi sınırsızdır.
• Çevreden alınan uyarıcıların birebir kopyasıdır.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular