MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



Lise Psikoloji - Zeka ve Yaratıcılık - Konu Özeti - pdf

Önizleme

Lise Psikoloji - Zeka ve Yaratıcılık - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.3 MB
Ekleme Tarihi 07.08.2023
Görüntülenme 360

Açıklama

3.Ünite : Öğrenme, Bellek, Düşünme

13.Bölüm : Zeka ve Yaratıcılık


Yaratıcılık zekâ testlerine yansımayan, zekâ düzeyinden ayrı değerlendirilen bir beceridir. Yapılan araştırmalarda IQ testlerinden yüksek puan alma ile yaratıcılık arasında doğrudan bir ilişki kurulamamıştır. Yaratıcılığın en önemli göstergesi ortaya ürün koymaktır. Bu ürün resim, heykel, herhangi bir buluş, felsefi bir düşünce vb. olabilir.

Yaratıcı düşünme esneklik, orijinallik ve akıcılık olmak üzere üç özelliği içinde barındırır. Esneklik bir probleme verilen cevapların çeşitliliğidir. Orijinallik cevapların farklılığıdır. Akıcılık ise bir problemi ayrıntılı ele alabilmek, başkalarının göremediği bağlantıları görebilmektir. Her bireyde bu özellikler belli seviyede vardır ve geliştirilebilir. Farklı zekâ türlerine farklı eğitim ortamları hazırlamak, bireylerin güçlü olan yönlerini ortaya çıkarır. Örneğin sanatsal becerilerin dikkate alınmadığı bir eğitim ortamında sanatsal bir ürün ortaya çıkması zordur. Doğuştan var olan merak, araştırma, kurcalama isteğinin canlı tutulması zekâ ve yaratıcılığı; zekâ ve yaratıcılık düzeyi ise bireyin yaşamını doğrudan etkiler.

Kısaca yaratıcı birey değişime açıktır. Zor ve karmaşık sorunları çözmekten keyif alır. Kalıp yargıların dışında ve çok boyutlu düşünür. Yaratıcı bireyin kelime hazinesi geniştir. Gerginlik ve belirsizliğe karşı tahammül düzeyi yüksektir.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular