MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



Lise Psikoloji - Kişilik Kuramları - Konu Özeti - pdf

Önizleme

Lise Psikoloji - Kişilik Kuramları - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.32 MB
Ekleme Tarihi 08.08.2023
Görüntülenme 256

Açıklama

4.Ünite : Ruh Sağlığının Temelleri

2.Bölüm : Kişilik Kuramları


Kuramların temel amacı kişiliğin, kişiden kişiye neden değiştiğini ve nasıl geliştiğini açıklamaktır. Bu kuramlardan bazıları psikanalitik, psikososyal ve fenomenolojik kuramdır.

a) Psikanalitik Kuram: Bu kuramın en önemli temsilcisi olan Sigmund Freud, kişilik gelişimini bireyin bebeklik ve çocukluk yıllarına dayandırır. İnsanın bilincini bir buz dağına benzeten Freud'a göre bilinç durumu, üç bölümden oluşur: Bilinç, farkına varılan yaşantıların bulunduğu alandır. Bilinç öncesi, uygun ipuçları ile hatırlanabilen yaşantıların bulunduğu alandır. Bilinçaltı ise farkına varılmayan, bastırılan ilkel isteklerin bulunduğu alandır. Freud’a göre insanlar, doğuştan bazı ilkel istek ve arzularla dünyaya gelir. Toplum tarafından hoş karşılanmayan bu istekler bilinçaltına itilir ancak yok olmaz, yaşantıyı etkilemeye devam eder. Kişiliğin ve davranışların şekillenmesinde bastırılan bu duygular belirleyicidir. Freud’a göre kişiliğin üç katmanı bulunur.

İd (ilkel benlik), kişiliğin doğuştan gelen yönüdür. İlkel arzu ve istekleri, biyolojik gereksinimleri barındırır. İd; kişiliğin çocuksu tarafıdır, haz ilkesine dayanır, kural tanımaz ve hemen doyuma ulaşmak ister. İdi baskın kişiler dürtüsel, denetimsiz, içinden geldiği gibi davranan kişilerdir.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular