MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



Lise Psikoloji - Bireysel Farklılıklar - Konu Özeti - pdf

Önizleme

Lise Psikoloji - Bireysel Farklılıklar - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.3 MB
Ekleme Tarihi 08.08.2023
Görüntülenme 246

Açıklama

4.Ünite : Ruh Sağlığının Temelleri

3.Bölüm : Bireysel Farklılıklar


Bireyler doğum öncesi dönemden yaşlılık dönemine kadar sürekli değişir ve gelişirler. Birçok farklı etken ile şekillenen bu süreç kaçınılmaz olarak duygusal, bilişsel, sosyal ve fiziksel farklılıklara neden olur. Kalıtımla gelen göz, ten, saç rengi gibi özellikler her insanda farklıdır. Boy ve kilo gibi gelişimle ilgili özellikler ise hem kalıtım hem de çevrenin etkisi ile şekillenir ve aynı yaşta olan bireyleri birbirinden ayırır. Aynı çevrede yetişen özdeş ikizlerde bile çevreyi algılama biçimindeki farklılıklardan dolayı zekâ, öğrenme düzeyi, özel yetenekler gibi bilişsel özelliklerde farklılıklar gözlenir.

İçinde bulunulan sosyal çevre bireyin farklı özellikler kazanmasında etkilidir. Farklı sosyal çevrede yetişen bireyler farklı tutum, ilgi, inanç ve değerlere sahip olurlar. Örneğin müziğe önem verilen bir sosyal çevrede yetişenler müziğe ilgi duyar.

Fiziksel, bilişsel ve psikososyal ihtiyaçların karşılanma şekli duygusal gelişimi etkiler. Buna bağlı olarak insanların korku, kaygı, sevinç, heyecan, stres vb. duyguları yaşama şekli ve yoğunluğu da değişir. İnsanlar aynı olay ya da durumlara farklı duygusal tepkiler gösterebilir.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular