MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



Lise Psikoloji - Stres ve Stresin Nedenleri - Konu Özeti - pdf

Önizleme

Lise Psikoloji - Stres ve Stresin Nedenleri - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.3 MB
Ekleme Tarihi 08.08.2023
Görüntülenme 171

Açıklama

4.Ünite : Ruh Sağlığının Temelleri

5.Bölüm : Stres ve Stresin Nedenleri


Kelime anlamı baskı ya da gerginlik olan stres, karşılaşılan yeni durumlarda insanın psikolojik veya fizyolojik sınırlarının zorlanması olarak tanımlanabilir.

Stres nedenlerinin bazıları, herkesin az ya da çok karşı karşıya kaldığı günlük olaylardır. Kötü geçen bir sınav, komşunun yaptığı gürültü nedeniyle uyuyamama, baş ağrısı gibi durumlar bu türden stres nedenlerine örnektir. Boşanma, iş hayatındaki sorunlar, eşin vefatı ise daha uzun bir sürece yayılan ve bireyin yaşam biçiminde genel değişikliklere yol açan stres nedenleridir.

Stres nedeni olan bu durumların bazıları çok sayıda insanı etkilerken bazıları kişiseldir. Savaş, doğal afet gibi durumlar çok sayıda insanı etkileyen stres nedenlerine; taşınmak, işsiz kalmak gibi durumlar ise bireysel stres nedenlerine örnektir. Stres sadece olumsuz durumlarda değil evlilik, yeni bir işe başlama, okul mezuniyeti gibi olumlu durumlarda da yaşanabilir.

Stres sadece yukarıdaki örneklerde olduğu gibi dışsal nedenlerden kaynaklanmaz. Karamsarlık, katı düşünme, negatif içsel konuşmalar, mükemmeliyetçilik gibi içsel etkenler de stres nedeni olabilir. Birey ihtiyaç ve isteklerini gideremediği zaman engellenme duygusu yaşar. Engellenme ise strese neden olur. Engellenme doğal afetler, sevilen birinin kaybı, ekonomik nedenler, sosyal baskı gibi dışsal ya da yorgunluk, hastalık, utangaçlık vb. içsel nedenlerden kaynaklanabilir. Ekonomik koşullar nedeniyle istediği eğitimi alamamak dışsal engellenmeye, hasta olduğu için çok sevdiği bir sporu yapamamak ise içsel engellenmeye örnektir. Engellenme bireyde hayal kırıklığı, gerginlik, öfke, içe kapanma, ağlama vb. davranışlara neden olabilir.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular