MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



Lise Sosyoloji - Türk Ve İslam Kültürünün Dünya Uygarlığına Katkıları - Konu Özeti - pdf

Önizleme

Lise Sosyoloji - Türk Ve İslam Kültürünün Dünya Uygarlığına Katkıları - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.36 MB
Ekleme Tarihi 11.08.2023
Görüntülenme 201

Açıklama

5.Ünite : Toplum Ve Kültür

7.Bölüm : Türk Ve İslam Kültürünün Dünya Uygarlığına Katkıları


Türk ve İslam kültürünün dünya uygarlığına katkıları çok geniş bir konudur. Bu konuda öne çıkan bilim insanlarından bazıları İbn-i Sina (Görsel 5.14), el-Cezerî’dir (Görsel 5.15) Mimar Sinan (Görsel 5.16).

Tıp biliminin kurucusu İbn-i Sina, ağırlıkla tıp ve felsefe alanında olmak üzere 200 civarında kitap yazmıştır. Batılılarca Orta Çağ modern biliminin kurucusu ve hekimlerin önderi olarak bilinmektedir. Tıp alanında yedi asır boyunca temel kaynak eser olarak kullanılan ‘el-Kanun fi’t-Tıb’ (Tıbbın Kanunu) adlı kitabı ile ünlenmiştir. Bu kitap Avrupa üniversitelerinde 17. yüzyılın ortalarına kadar tıp biliminde temel eser olarak okutulmuştur. Değişik konularda 450 makale yazan İbn-i Sina’nın 240 makalesi günümüze ulaşmıştır. Bu makalelerin 40’ı tıp, 150’si felsefe üzerinedir.

Modern bilimin kurucularından olan büyük mucit el-Cezerî, dünya bilim tarihi açısından bugünkü sibernetik ve robot biliminde çalışmalar yapan ilk bilimci olarak kabul edilir. Tasarladığı ve yaptığı otomatik makineler günümüz mekanik ve sibernetik bilimlerinin temel taşlarını oluşturmaktadır. el-Cezerî’nin en önemli eserleri arasında mekanik saatler gelmektedir. Bu saatleri oluştururken hidromekanik etkilerle denge kurma yöntemini kullanarak günümüzde bile görenleri hayran bırakan karmaşık sistemler oluşturmayı başarmıştır.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular