MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



12. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - Mustafa Kemal’in Eğitim Ve Askerlik Hayatı

Önizleme

12. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - Mustafa Kemal’in Eğitim Ve Askerlik Hayatı

Detay

Boyut 0.33 MB
Ekleme Tarihi 13.08.2023
Görüntülenme 510

Açıklama

1.Ünite : XX. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti Ve Dünya

1.Bölüm : Mustafa Kemal’in Eğitim Ve Askerlik Hayatı


1. Mustafa Kemal’in Ailesi ve Okuduğu Okullar
Mustafa Kemal, 1881 yılında Selanik’te dünyaya gelmiştir. Babası Ali Rıza Efendi ve annesi Zübeyde Hanım Rumeli’nin fethinden sonra Anadolu’dan gelen Türkmenlerdendir. Ali Rıza Efendi önce gümrük memurluğuyla ve daha sonra ticaretle ailesinin geçimini sağlamıştır.

Zübeyde Hanım ve Ali Rıza Efendi’nin altı çocukları oldu. Mustafa Kemal ve Makbule dışında Fatma, Ahmet, Ömer ve Naciye küçük yaşlarda vefat ettiler. Mustafa Kemal’in çocukluk ve gençlik döneminin bir bölümünü geçirdiği Selanik, Osmanlı Devleti’nin Rumeli’deki en gelişmiş şehirlerinden biriydi. Canlı bir ticari hayatın bulunduğu şehirde işlek bir liman ve demir yolu hattı bulunuyordu.

Ulaşım imkânları sayesinde buradan Osmanlı Devleti’nin ve Avrupa’nın birçok bölgesine kolayca ulaşılabiliyordu. Bu sayede çok sayıda yerli ve yabancı tüccar alışveriş yapmak için bu şehre geliyordu. Ulaşımın gelişmiş olması özellikle Avrupa’daki yayınların kolayca buraya gelmesini sağlıyordu. Bu yayınlar sayesinde Selanik halkı, Osmanlı Devleti’nin birçok yerine göre ülkedeki ve dünyadaki gelişmelerden daha kolay haberdar oluyordu.

Selanik’te nüfusun çoğunluğunu oluşturan Türklerin yanında Rum, Bulgar, Sırp, Ermeni, Yahudi gibi farklı milletler bir arada yaşıyordu. Bu durum, zengin ve çok kültürlü bir ortamın oluşmasını sağlamıştı. Ancak XIX. yüzyılda Fransız İhtilali ile ortaya çıkan milliyetçilik düşüncesi Selanik’i içine alan Rumeli’de huzur ortamının bozulmasına neden olmuştu. Yüzyıllarca beraber yaşayan Rum, Sırp, Bulgar gibi milletler bağımsızlık için devlete karşı kanlı ayaklanmalar çıkarmaktan çekinmiyorlardı. Selanik’in de bulunduğu bölge, bu ayaklanmaların sıkça görüldüğü bir yer hâline gelmişti. Çeteler kuran Rumlar, özellikle Türklere zarar vererek onları göçe zorluyorlardı. Bu sayede bölgeyi Yunanistan’a bağlamaya çalışıyorlardı.

Mustafa Kemal okul çağına geldiğinde anne ve babası arasında fikir ayrılığı baş gösterdi. Mustafa Kemal’in iyi bir eğitim almasını isteyen annesi ve babası onun eğitimi konusunda farklı görüşlere sahipti.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular