MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



12. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - Sevr Antlaşması (10 Ağustos 1920) - Konu Özeti - pdf

Önizleme

12. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - Sevr Antlaşması (10 Ağustos 1920) - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.4 MB
Ekleme Tarihi 13.08.2023
Görüntülenme 267

Açıklama

2.Ünite : Milli Mücadele

3.Bölüm : Sevr Antlaşması (10 Ağustos 1920)


I. Dünya Savaşı sonunda toplanan Paris Barış Konferansı’nda İtilaf Devletleri İttifak Devletleriyle yapacakları antlaşmaların şartlarını belirledi. Daha sonra da Almanya, Avusturya, Bulgaristan ve Macaristan ile barış antlaşmaları imzalandı. Sıra Osmanlı Devleti’ne geldi ancak İtilaf Devletleri arasında Osmanlı Devleti’nin topraklarının paylaşılması konusunda fikir ayrılıkları yaşanıyordu. İtilaf Devletleri, aralarında ortaya çıkan anlaşmazlıkları gidermek için 18-26 Nisan 1920 tarihleri arasında İtalya’nın San Remo kentinde toplandı. Burada Osmanlı Devleti’nin ne şekilde paylaşılacağı konusunda görüş birliğine vardılar. Kararlarını Osmanlı Devleti’ne bildirmek için İstanbul Hükûmeti temsilcilerini Paris’e davet ettiler. Paris’teki konferansa katılan Osmanlı delegeleri ‘teklif edilen barış şartlarının bağımsız bir devletin kabul edebileceği türden olmadığını’ söyleyerek itirazda bulundu. Osmanlı Devleti’nin antlaşmayı bir an önce imzalaması için İngilizler Mudanya ve Bandırma’yı; Yunanlar ise Balıkesir, Bursa, Uşak ve Doğu Trakya’yı işgal ettiler. Bunun üzerine İstanbul Hükûmeti antlaşmanın kabul edilmesini kararlaştırdı. Fakat Kanun-ı Esasi’ye göre antlaşmaların Meclis'te görüşülüp kabul edilmesi gerekiyordu. Mebusan Meclisi kapalı olduğu için padişah ve sadrazam Damat Ferit Paşa, eski komutanlardan ve nazırlardan oluşan Saltanat Şurasını topladılar (22 Temmuz 1920). Saltanat Şurası antlaşmanın kabulüne karar verdi. Fransa’ya giden Osmanlı heyeti Sevr Antlaşması’nı imzaladı (10 Ağustos 1920).

Sevr Antlaşmasına göre
• İstanbul, Osmanlı Devleti’nin başkenti olarak kalacak fakat Osmanlı Devleti antlaşma hükümlerine uymazsa Türklerin elinden alınacak.
• Boğazlar, her zaman bütün devletlerin gemilerine açık bulundurulacak ve içinde Türk temsilci olmayan uluslararası bir ‘Boğazlar Komisyonu’nun idaresinde bulunacak.
• Doğu Anadolu’da Ermenistan ve Kürdistan devletleri kurulacak.
• İzmir dâhil Ege Bölgesi ve Doğu Trakya Yunanistan’a bırakılacak.
• Antalya ve Konya çevresi İtalya’ya verilecek.
• Adana, Urfa, Sivas dolayları ve Suriye toprakları Fransa’ya verilecek.
• Arabistan ve Irak İngiltere’ye bırakılacak.
• Askerlik mecburi olmayacak, ağır silahlardan arındırılmış elli bin kişilik bir ordu bulundurulacak.
• Azınlıklara geniş haklar verilecek.
• Kapitülasyonlardan bütün devletler yararlanacak.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular