MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



12. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - Millî Mücadele’de Batı Cephesi - Konu Özeti - pdf

Önizleme

12. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - Millî Mücadele’de Batı Cephesi - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.58 MB
Ekleme Tarihi 14.08.2023
Görüntülenme 356

Açıklama

2.Ünite : Milli Mücadele

5.Bölüm : Millî Mücadele’de Batı Cephesi


1. Düzenli Ordunun Kurulması
Batı Cephesi’nde savaş, Yunan ordusunun 15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgali ile başladı. Yunan ordusu işgallerini genişleterek Manisa, Turgutlu, Torbalı, Bayındır, Ödemiş ve Aydın’ı işgal etti. İşgale karşı oluşturulan Kuvâ-yı Millîye birlikleri direnişe geçti. Sevr Antlaşması'nın imzalanmasından sonra Yunan ordusu büyük bir saldırıyla Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Bursa’yı aldı. Kuvâ-yı Millîye birlikleri, sayıca asker ve silah üstünlüğüne sahip düşman kuvvetleri karşısında bir varlık gösteremedi. Kuvâ-yı Millîye’nin Yunan ordusunun ilerleyişini durduramaması Meclis’te tartışmalara yol açtı.

Kuvâ-yı Millîye birlikleri gerçek bir ordu olmaktan çok uzak düzensiz birliklerdi. Her Kuvâ-yı Millîye birliği, kendi komutanlarının istekleri doğrultusunda hareket ediyor; Ankara’daki genelkurmayın emirlerine çoğu zaman uymuyordu. Düzeni sağlamak için zaman zaman hukuk dışı yollara başvuruyorlardı. İhtiyaçlarını karşılamak için de bazen halktan zorla malzeme alıyordu. Bir an önce düşmanın ilerleyişini durduracak düzenli bir ordunun kurulması gerekiyordu.

Ali Fuat Paşa kuvvetleriyle Ethem’in Kuvâ-yı Millîye birlikleri 24 Ekim 1920’de Gediz Muharebesi’nde mağlup oldu. Bu yenilgi üzerine Ali Fuat Paşa, Batı Cephesi Komutanlığından alındı. Düzenli orduya geçiş çalışmaları hızlandırıldı. Kuvâ-yı Millîye birliklerinin düzenli orduya katılmaları istendi. Batı Cephesi, 9 Kasım 1920’de ikiye bölünerek iki ayrı cephe kuruldu. Albay İsmet Bey (İnönü) Batı Cephesi Komutanlığına, Refet Bey (Bele) Güney Cephesi Komutanlığına atandı.

Ethem ve Demirci Mehmet Efe gibi Kuvâ-yı Millîye komutanları düzenli orduya katılmak istemediler. Özellikle Ethem oldukça büyük bir birliği komuta ediyordu. Büyük Millet Meclisi, iki Kuvâ-yı Millîye komutanından düzenli orduya katılmalarını istedi. Bu isteği kabul etmeyen bu iki komutan üzerine ordu sevk edildi. Düzenli ordu karşısında Ethem yenilerek geri çekildi. Demirci Mehmet Efe ise teslim oldu.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular