MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



12. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - Mudanya Ateşkes Antlaşması Ve Lozan Barış Antlaşması

Önizleme

12. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - Mudanya Ateşkes Antlaşması Ve Lozan Barış Antlaşması

Detay

Boyut 0.38 MB
Ekleme Tarihi 14.08.2023
Görüntülenme 184

Açıklama

2.Ünite : Milli Mücadele

6.Bölüm : Mudanya Ateşkes Antlaşması Ve Lozan Barış Antlaşması


1. Mudanya Ateşkes Antlaşması (11 Ekim 1922)
Büyük Taarruz’un zaferle sonuçlanmasından sonra Türk ordusu Boğazlar bölgesine yöneldi. Amacı Doğu Trakya, İstanbul ve Boğazları düşman işgalinden kurtarmaktı. Doğu Trakya’da Yunan, Çanakkale ve İzmit’te İngiliz, İstanbul’da ise İtilaf Devletleri kuvvetleri vardı. Türk ordusunun Çanakkale ve İzmit’e yaklaşması ile İngilizlerle Türk ordusu savaşın eşiğine geldi. İngiltere Boğazları savunmak için Fransa ve İtalya’dan destek istedi. Ancak bu devletler daha önce TBMM ile anlaştıkları için yeni bir çatışmaya girmek istemiyordu. İngiltere sömürgelerinden ve kamuoyundan da gerekli desteği alamadı. Bu durum karşısında İtilaf Devletleri, ateşkes görüşmelerinin başlamasını teklif ettiler. TBMM Hükûmeti ateşkes görüşmelerinin 3 Ekim’de Mudanya’da başlayabileceğini bildirdi. Mudanya’da yapılan görüşmelere TBMM temsilcisi, İngiltere, Fransa ve İtalya katıldı. İngiltere'yi General Harrington (Harinton) Fransa'yı General Charpy (Şarpi), İtalya'yı General Monbelli (Monbelli) temsil etti. Yunanistan görüşmelere katılmadı ancak ateşkes antlaşmasını imzaladı. Görüşmede TBMM’yi Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa temsil etti. 11 Ekim 1922’de Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalandı. Mudanya Ateşkes Antlaşması’nın başlıca maddeleri şunlardı:

• Türk ve Yunan kuvvetleri arasındaki çatışmalar, 14-15 Ekim’den itibaren sona erecek.
• Yunan birlikleri on beş gün içinde Doğu Trakya’yı tamamen boşaltacak.
• Boşaltmanın tamamlanmasından sonra otuz gün içinde Doğu Trakya, Türk Hükûmeti yetkililerine teslim edilecek.
• Yunanların terk ettiği bölgenin güvenliğini sağlamak üzere 8.000 kişilik bir Türk Jandarma Birliği gönderilecek.
• Türk ordusu kalıcı bir barış antlaşması imzalanıncaya kadar Doğu Trakya’ya geçmeyecek, Çanakkale ve Kocaeli bölgelerinde belirlenen çizgide duracak.
• Ateşkesin imzalanmasından sonra, İstanbul ve Boğazlar da Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti idaresine bırakılacak, İtilaf kuvvetleri kalıcı bir barış antlaşmasının imzalanmasına kadar İstanbul’da kalacak.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular