MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



12. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - Millî Mücadele Kahramanları - Konu Özeti - pdf

Önizleme

12. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - Millî Mücadele Kahramanları - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.32 MB
Ekleme Tarihi 14.08.2023
Görüntülenme 300

Açıklama

2.Ünite : Milli Mücadele

7.Bölüm : Millî Mücadele Kahramanları


Millî Mücadele’de Türk milleti millî birlik ve beraberlik içinde hareket ederek yurdunu savunmuş ve bağımsızlığını kazanmıştır. Bu mücadelede cephede görev yapan askerlerin yanında, cephe gerisinde onlara destek veren kadınlar, din görevlileri, esnaflar gibi halkın çeşitli kesimleri Millî Mücadele’nin kazanılmasına katkıda bulunmuşlardır.

Millî Mücadele'de cephede düşmanla çarpışan ordumuzun ihtiyacı olan silah, cephane ve erzağın onlara ulaştırılmasında kadın kahramanların yeri büyüktür. Kağnı kolları oluşturarak cepheye büyük fedakârlıklarla malzeme ulaştıran bu kadınlardan biri de Şerife Bacı’dır. Şerife Bacı bebeği ile Kastamonu İnebolu’dan Ankara’ya mermi taşıyordu. Kar yağıyordu ve bebeğini mermilerin arasına koyarak üstlerini örtmüştü. Ancak tipi bastırmış ve kafileden kopmuştu. Askerler bebek sesini duyup yetiştiklerinde Şerife Bacı donarak şehit düşmüştü. Bebek yaşıyordu ve cephane de askere ulaştırılmıştı.

Şerife Bacı gibi cephe gerisinden ordumuza destek veren kadın kahramanlarımızın yanında elinde silahla düşmanla savaşan pek çok kahraman da bulunmaktadır. Bunlardan biri de Kara Fatma lakabıyla bilinen Fatma Seher (Erden) Hanım’dır. I. Dünya Savaşı’na da katılan Fatma Seher Hanım, Sivas Kongresi günlerinde Mustafa Kemal’in yanına gitmiş ve ondan aldığı talimatla bir Kuvâ-yı Millîye gücü oluşturmuştur. Batı Cephesi’nde Yunan birliklerine karşı çarpışan Fatma Seher Hanım Millî Mücadele'nin önemli kahramanlarındandır.

Millî Mücadele’ye destek veren kadın kahramanlardan biri de Ayşe Hanım’dı. İzmir’in Yunan ordusu tarafından işgali üzerine köy köy dolaşarak Kuvâ-yı Millîye’ye gönüllü asker topladı. Ayşe Hanım oğullarıyla düşmana karşı savaşlara katıldı. Oğulları şehit olan Ayşe Hanım kendisi de yaralanarak gazi oldu. Bir başka kadın kahraman da Adana’da Fransızlara karşı Kuvâ-yı Millîye birlikleri içinde savaşan Tayyar Rahmiye Hanım’dı. Tayyar Rahmiye Hanım arkadaşlarını düşman kurşunlarından korumak isterken şehit oldu.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular