MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



12. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - Toplumsal Alanda İnkılaplar Ve Gelişmeler - Konu Özeti - pdf

Önizleme

12. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - Toplumsal Alanda İnkılaplar Ve Gelişmeler - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.32 MB
Ekleme Tarihi 15.08.2023
Görüntülenme 245

Açıklama

3.Ünite : Atatürkçülük ve Türk İnkılabı

5.Bölüm : Toplumsal Alanda İnkılaplar Ve Gelişmeler


1. Kılık Kıyafette Yapılan Düzenlemeler ve Şapka Kanunu’nun Kabulü (25 Kasım 1925)
Osmanlı Devleti çok uluslu bir yapıya sahipti. İnsanlar, inançlarına, milletlerine ve toplumsal konumlarına göre farklı kıyafetler giyiyorlardı. Yöneticiler mevkilerini gösteren kıyafetler giyerken her dinin görevlileri de kendi dinî kıyafetlerini taşıyorlardı. Farklı inançtan insanların kıyafetleri de farklı renklerdeydi. Örneğin III. Selim döneminde Müslümanlar sarı, Ermeniler kırmızı, Rumlar siyah, Yahudiler mavi ayakkabı giyiyorlardı. Batılı ülkelerde ise yerel kıyafetlerden ayrı olarak insanlar XIX. yüzyıldan itibaren genel bir kıyafete sahipti. Erkekler ceket, pantolon ve şapka, kadınlar ise manto kullanıyorlardı.

Kıyafet alanında köklü düzenlemeler getiren II. Mahmut, asker ve memurlara pantolon, ceket ve fes giymeyi zorunlu hâle getirdi. Başta tepkiyle karşılanan fes, zamanla kabul görerek yaygınlaştı. Gençlik yıllarında dahi fesi Türk milleti için uygun bir başlık olarak görmeyen Mustafa Kemal, görünüş olarak da Türk milletini çağdaş bir görünüme kavuşturmak istiyordu. Türk milletinin kısa sürede fes yerine şapkayı kullanmaya başlayacağını düşünüyordu. Mustafa Kemal, çağdaş kıyafetleri tanıtmak amacıyla Kastamonu’ya bir gezi düzenledi (1925).

Mustafa Kemal’in Kastamonu gezisinden sonra 25 Kasım 1925 tarihinde, Şapka Giyilmesi Hakkındaki Kanun kabul edildi. Fes yasaklanarak şapka kullanılmaya başlandı. 3 Aralık 1934’te Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine Dair Kanun ile din görevlilerinin dinî kıyafetlerini ibadet yerleri dışında kullanmaları yasaklandı. Yalnızca, Diyanet İşleri Başkanı ile Rum ve Ermeni Patriği gibi diğer dinlerin en üst yetkilileri bu kararın dışında bırakıldı. Kadının kıyafeti konusunda ise herhangi bir yasal düzenleme yapılmadı. Bu alanda yapılan düzenlemeler halkçılık, laiklik ve inkılapçılık ilkeleri ile doğrudan ilişkilidir.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular