MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



12. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - Atatürk İlke Ve İnkılaplarını Oluşturan Temel Esaslar

Önizleme

12. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - Atatürk İlke Ve İnkılaplarını Oluşturan Temel Esaslar

Detay

Boyut 0.31 MB
Ekleme Tarihi 15.08.2023
Görüntülenme 362

Açıklama

3.Ünite : Atatürkçülük ve Türk İnkılabı

8.Bölüm : Atatürk İlke Ve İnkılaplarını Oluşturan Temel Esaslar


Atatürk’ün, siyasi, kültürel, ekonomik ve toplumsal alanlardaki düşünce ve uygulamalarının bütününe ‘Atatürkçü düşünce sistemi’ denir. Atatürkçü düşünce sistemi ülkemizin her alanda ilerlemesi ile ilgili genel hedefleri, amaçları ve ilkeleri belirtir. Atatürkçülük de denilen Atatürkçü düşünce sistemi millî kültürümüzün, aklın ve bilimin yol göstericiliğinde, en kısa sürede çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkarılmasını amaçlar. Türk milletinin bugün ve gelecekte tam bağımsız olarak millet egemenliğine dayalı demokratik ve laik kurallar çerçevesinde huzur ve refah içinde bir yaşam sürmesini hedefler. Devlet yönetiminin millet egemenliğine dayandırılmasını temel alır. Bu şekilde temel esasları Atatürk tarafından belirlenen Atatürkçü düşünce sistemi, devlet hayatında, fikir hayatında ve ekonomik hayatta gerçekçi düşünce ve ilkelere dayanır.

Atatürk’ün öncülüğünde hayata geçirilen ilke ve inkılaplar Atatürkçü düşünce sistemi doğrultusunda uygulanmıştır. Atatürk ilke ve inkılapları, Türk milletinin ihtiyaçlarından doğmuştur. Atatürk ilke ve inkılaplarının dayandığı başlıca esaslar; millî tarih bilinci, vatan ve millet sevgisi, millî dil, bağımsızlık ve özgürlük, millî kültürün geliştirilmesi, çağdaşlaşma ideali, millî birlik ve beraberlik, ülke bütünlüğü ve millî egemenliktir.

Türk milleti geçmişi itibarıyla tarihte önemli rol oynamış milletlerin başında gelir. Uygarlığa önemli katkılar yapmış bir milletin üyesi olmak onur ve gurur kaynağıdır. Tarihiyle gurur duyan, tarihini araştıran ve tarih bilinciyle hareket eden bir topluluk millet olma bilincine ulaşmıştır. Atatürk, Türk milletinin şanlı tarihini öğrenmesi ve büyük uygarlıklar meydana getirmiş ataları gibi yeniden dünyanın sayılı devletlerinden biri hâline gelmesi için tarih çalışmalarına büyük önem vermiştir. Tarih alanında çalışmalar yapması için Türk Tarihi Tetkik Cemiyetini kurmuştur.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular