MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



12. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - II. Dünya Savaşı’nda Türkiye - Konu Özeti - pdf

Önizleme

12. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - II. Dünya Savaşı’nda Türkiye - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.32 MB
Ekleme Tarihi 16.08.2023
Görüntülenme 157

Açıklama

5.Ünite : II. Dünya Savaşı Sürecinde Türkiye ve Dünya

2.Bölüm : II. Dünya Savaşı’nda Türkiye


1. II. Dünya Savaşı’nda Türkiye’nin İzlediği Dış Siyaset
Türkiye, Avrupa’da 1930’larda başlayan gruplaşmalar ve savaş tehlikesi karşısında bölgesel ittifaklarla güvenliğini sağlamaya çalışmıştı. Yeni bir savaşın yaklaştığını gören Atatürk, Türkiye’nin güvenliği ve bölgesel barışın devamı için komşu ülkelerle ilişkileri geliştirmeye büyük önem vermişti. Balkan Antantı ve Sadabat Paktı gibi ittifaklar kurularak sınırlar güvence altına alınmıştı. Milletler Cemiyetine üye olan Türkiye, Fransa ve İngiltere ile de ilişkilerini geliştirmeye başlamıştı.

II. Dünya Savaşı’nın başlamasından sonra Mihver ve Müttefik Devletler grupları Türkiye’yi stratejik konumu nedeniyle kendi yanlarına çekmeye çalıştı. Türkiye Müttefik devletler grubu ile daha yakın ilişkiler kursa da her iki taraf arasında denge siyaseti izleyerek II. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar savaş dışında kaldı.

Türkiye, İtalya’nın Arnavutluk’u işgali ve On İki Ada’yı silahlandırması üzerine II. Dünya Savaşı öncesinde İngiltere, Fransa ve SSCB ile bir ittifak antlaşması yapmak istedi. Ancak Türkiye, SSCB’nin Boğazlar bölgesinde üs istemesi ve Almanya ile antlaşma imzalaması üzerine SSCB’den uzaklaştı. Bunun üzerine Türkiye, savaş başladıktan kısa süre sonra Fransa ve İngiltere ile 19 Ekim 1939’da Türk-Fransız-İngiliz Karşılıklı Yardım Antlaşması (Ankara Antlaşması) imzaladı. Böylece Akdeniz’de savaşa yol açabilecek bir saldırı olduğunda Türkiye, İngiltere ve Fransa ile iş birliği yapacaktı; bu devletler Türk ordusuna silah ve malzeme yardımı sağlayacaklardı.

İtalya 1940’ta İngiltere ve Fransa’ya savaş ilan etti. Böylece savaş Akdeniz’e yayılırken Türk-Fransız-İngiliz Karşılıklı Yardım Antlaşması gereği Türkiye’nin savaşa girmesi söz konusu oldu. Fakat Türkiye anlaşma gereği ordusu için yapılması vaat edilen malzemelerin verilmediğini belirterek savaşa girmedi.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular