MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



12. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - 1950’lerde Türkiye - Konu Özeti - pdf

Önizleme

12. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - 1950’lerde Türkiye - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.36 MB
Ekleme Tarihi 16.08.2023
Görüntülenme 313

Açıklama

6.Ünite : II. Dünya Savaşı Sonrasında Türkiye ve Dünya

3.Bölüm : 1950’lerde Türkiye


1. Siyasi Gelişmeler
14 Mayıs 1950’de yapılan genel seçimlerin ardından Demokrat Parti iktidara geldi. Celal Bayar cumhurbaşkanı seçilirken Adnan Menderes başbakan olarak atandı. Demokrat Parti’nin önemli isimlerinden Refik Koraltan Meclis Başkanı seçildi.

Demokrat Parti iktidara geldikten sonra genelkurmayda ve bürokraside önemli görevlerdeki kişilerde değişiklikler yaptı. Arapça ezan yasağı kaldırıldı (16 Haziran 1950). Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun kabul edildi (25 Temmuz 1951). Anıtkabir’in inşaatı bitirilerek Atatürk’ün naaşı Anıtkabir’e nakledildi (10 Kasım 1953). Köy Enstitüleri öğretmen okullarına dönüştürüldü (1954). Hükûmet Kore Savaşı’na asker gönderme kararı aldı. Bu kararın Meclis'e ve muhalefete danışılmadan alınmasına İsmet İnönü liderliğindeki Cumhuriyet Halk Partisi büyük tepki gösterdi. Böylece Demokrat Parti iktidarının sonuna kadar devam edecek iktidar partisi ile muhalefet partisi arasında gerilim dönemi başladı. 1953’te Cumhuriyet Halk Partisi’nin kontrolündeki Halkevlerinin mallarının hazineye devredilmesi ilişkileri daha da olumsuz bir noktaya getirdi.

1950’lerin ilk yarısı Demokrat Parti iktidarının güçlendiği bir dönem oldu. Türkiye’nin NATO’ya üyeliği, tarım ürünlerinin dış pazarda yüksek fiyatlardan satılması ve Marshall Planı çerçevesinde dışarıdan gelen yardımlar Demokrat Parti’ye halkın desteğini arttırdı. Bu dönemde ayrıca işçilere ücretli hafta sonu tatili ve sendika kurma izni verildi. İşte bu ortamda 2 Mayıs 1954’te gerçekleştirilen seçimlerde Demokrat Parti oylarını daha da artırdı. Seçimin sonuçları şöyleydi (Tablo 6.3):

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular