MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



4. Sınıf Görsel Sanatlar - G. 4. 1. 4. Kazanımı İçin Etkinlik Planı

Önizleme

4. Sınıf Görsel Sanatlar - G. 4. 1. 4. Kazanımı İçin Etkinlik Planı

Detay

Boyut 0.32 MB
Ekleme Tarihi 26.08.2023
Görüntülenme 645

Açıklama

Etkinlik Adı : Derinlik

Kazanım : G.4.1.4. İki boyutlu yüzey üzerinde derinlik etkisi oluşturur.

Açıklama : Oluşturulan biçimlerle derinlik etkisi sağlamak için üst üste yerleştirme, ölçüde değişiklik ve kompozisyonda yer değişikliği kullanılır.


Malzemeler:
 A4 boyutunda beyaz kağıt
 Renkli kuru boyalar veya su boyaları
 Fırçalar (eğer su boyası kullanılacaksa)
 Kalem veya kurşun kalem
 Cetvel
 Silgi

Etkinlik Akışı:
1. Giriş: Öğrencilere derinlik kavramı ve bu etkinin bir resimde nasıl oluşturulabileceği hakkında kısa bilgi verilir. Önceki kazanımlarda öğrendikleri ön, orta ve arka plan bilgisi hatırlatılır.

Derinlik: Resimde, nesnelerin öne veya arkaya doğru uzandığı hissinin oluşturulmasıdır. Bu, nesnelerin gerçekteki konumlarına göre resimde nasıl gösterildiğiyle sağlanır.

Üst Üste Yerleştirme: Bir nesnenin diğerinin önüne çizilmesi, ön plandaki nesnenin daha yakın, arkadaki nesnenin ise daha uzak olduğu illüzyonunu yaratır.

Ölçüde Değişiklik: Nesneleri daha büyük veya daha küçük çizerek derinlik illüzyonu oluşturulabilir. Daha yakında olan nesneler genellikle daha büyük, uzakta olanlar ise daha küçük çizilir.

Kompozisyonda Yer Değişikliği: Bir resimde nesnelerin yeri, onların algılanan derinliklerini değiştirebilir. Örneğin, resmin alt kısmına yakın çizilen nesneler, izleyiciye daha yakın gibi görünürken, üstte çizilenler daha uzak gibi algılanır.

2. Örnek İnceleme: Farklı sanatçıların resimlerinden, derinlik etkisi oluşturulan örnekler gösterilir. Bu örneklerde kullanılan teknikler hakkında bilgi verilir.

3. Deneme: Öğrencilere, küçük bir kağıt üzerinde, ölçüde değişiklik yaparak basit şekillerle derinlik etkisi oluşturmaları için kısa bir süre verilir.

4. Uygulama: Öğrencilere, büyük kağıtlarında, bir manzara resmi oluşturmaları ve bu resimde üst üste yerleştirme, ölçüde değişiklik ve kompozisyonda yer değişikliği kullanarak derinlik etkisi oluşturmaları istenir.

5. Tartışma: Öğrencilere, oluşturdukları çalışmalarda hangi teknikleri kullandıkları ve bu tekniklerin resimde nasıl bir etki oluşturduğu hakkında sorular sorulur.

Değerlendirme:
 Öğrencilerin çalışmalarını sınıf önünde sunmalarını sağlayın.
 Oluşturdukları resimlerde derinlik etkisinin nasıl olduğunu ve bu etkiyi nasıl elde ettiklerini anlatmalarını isteyin.
 Diğer öğrencilere, arkadaşlarının resimleri hakkında ne düşündüklerini ve bu resimlerde derinlik etkisinin başarılı olup olmadığını değerlendirmelerini isteyin.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular