Lise Ekonomi Dersinin Öğretiminde Dikkat Edilecek Hususlar

Bu programla öğrencilerin toplumsal bir süreç olan ekonomik faaliyetlerin gerektirdiği temel bilgi ve becerileri kazanmaları amaçlanmıştır. Türk millî eğitim sisteminde yer alan tüm ders programları tamamen birbiriyle ilintili ve birbirini tamamlayıcı bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle ekonomi dersi öğretim programı kendi özel amaçları yanında aynı zamanda Türk millî eğitiminin genel amaçlarını da gerçekleştirmeye yönelik bir programdır. Programın uygulayıcısı ekonomi dersi öğretmeninin aşağıda yer alan maddeleri göz önünde bulundurması bu programın amaçlarının gerçekleşmesini sağlayacaktır.

1. Derse ilişkin planlar hazırlanırken, öğretim programı incelenmeli, ders kitapları ve diğer yardımcı materyaller gözden geçirilmeli, kazanımların diğer derslerle ve ders içi ilişkiler ile ön öğrenmeler dikkate alınmalıdır.

2. Programın bütün aşamalarında Türkçenin doğru ve düzgün kullanımına özen gösterilmelidir. Ders öğretmeni bu konuda öğrencilere örnek olmalıdır.

3. Program uygulanırken Türk millî eğitiminin genel amaçları ve temel ilkeleri göz önünde bulundurulmalıdır.

4. Dersin öğretmeni okulun bulunduğu yerin ekonomik yapısıyla ilgili ödevler vererek öğrencilerin yakın çevrelerindeki ekonomik faaliyetlerden haberdar olmalarını sağlamalıdır.

5. Ünitelerde Atatürk döneminde gerçekleştirilen ekonomik faaliyetler ile Cumhuriyet döneminde girişilen ekonomik hamlelere vurgu yapılmalı bu konularla ilgili olarak öğrencilere; araştırma, inceleme, proje çalışmaları verilmelidir. Ekonomik bağımsızlık, savunma sanayinde dışa bağımlılığın azaltılması, bilimsel ve teknolojik gelişmenin önemi, tarımda teknolojinin etkin olarak kullanılması, beyin göçünün önlenmesi gibi konulara değinilerek bu konularda öğrencilere duyarlılık kazandırılmaya çalışılmalıdır.

6. Programın uygulanması sırasında eğitim teknolojisine özel bir önem verilmelidir. Televizyon, projeksiyon, video gibi araçlar, özellikle günümüz dünyasında bilgiye en kısa yoldan ulaşma aracı olan bilgisayar etkili olarak kullanılmalıdır. Eğitimde araç gereç kullanmanın öğretim sürecini monotonluktan kurtardığı, öğrenmede kalıcılığı arttırdığı unutulmamalıdır.

7. Düzenlenen etkinlikler günlük hayatta kullanılabilir olmalıdır. Ekonomik faaliyetlerin günlük hayatla iç içe olmasından dolayı öğrencilere kazandırılmaya çalışılan bilgi ve beceriler mutlaka toplumsal yaşantıyla eşgüdümlü olmalıdır.

8. Programın uygulanması sırasında tekrara önem verilmelidir. Yerinde tekrarın öğrenmeyi kolaylaştırdığı ve kalıcılığı arttırdığı unutulmamalıdır.

9. Öğrencilerin geçmiş yaşantıları, hazır bulunuşluk düzeyleri bireyin ve toplumun ihtiyaçları okul ve çevre imkânları göz önünde bulundurulmalıdır. Ünitelere ayrılacak süre çevresel şartlar dikkate alınarak öğretmen tarafından düzenlenmelidir.

10. Ünitelerin sıralanmasında yakından uzağa, kolaydan zora, bilinenden bilinmeyene ilkeleri göz önünde bulundurulmuştur. Program uygulanırken bu sıralama dikkate alınmalıdır.

11. Eğitim öğretim sürecinde gezi, gözlem faaliyetlerine önem verilmelidir. Süre ve imkânlar elverdiği ölçüde ekonomi ile ilgili kurum ve kuruluşlara (bankalar, fabrikalar, ticari işletmeler, meslek örgütleri vb.) gezi düzenlenebilir. Konuyla ilgili uzman kişiler eğitim öğretim ortamına davet edilebilir. Gerçek ortamda yapılan eğitim her zaman soyut olarak bilgi aktarımına dayalı eğitimden daha kaliteli ve daha kalıcıdır.

12. Ekonomi eğitimi sadece ders saati ile sınırlandırılmamalıdır. Öğrencilere ders saati dışında da dersle ilgili inceleme ve gözlem çalışmaları yapması için rehberlik yapılmalıdır.

13. Eğitim öğretim faaliyetinin amacına ulaşma düzeyini belirlemek için farklı ölçme yöntemleri kullanılır. Ölçme ve değerlendirme sadece klasik bir sınav sistemi sonucunda not takdir etmek olarak düşünülmemelidir. Öğretmen, kazanımların davranışa dönüşmesini ölçmenin yanında, eğitim öğretim faaliyetini, programın kendisini de değerlendirmesi gerekir. Değerlendirmede ölçme araçları iyi seçilmelidir. Ölçme araçları hiçbir zaman standart olarak düşünülmemelidir. Öğretmen kendi bilgi ve becerisiyle yeni ölçme aracı geliştirebilir.

Kaynak: MEB