Powerpoint 2016'da Slayt Alanı


Powerpoint birçok sürümünde yeni değişiklikler yapıldı. Ancak değişmeyen powerpointin üç bölmeli arayüzüdür. Slayt Alanı bu üç bölmeden biridir. Bildiğiniz üzere diğer ikisi de 'Slaytlar Paneli' ve 'Notlar Bölmesidir'. Bu konuda slayt alanını inceleyeceğiz.

Şekil 1'de de gösterildiği gibi slayt alanı genellikle slayt nesneleri ekleyip düzenlediğimiz alandır.

Powerpointteki Slayt Alanı

Şekil 1: Slayt Alanı

Slayt alanı, yukarıda Şekil 1'de işaretlendiği gibi üç öğe içerir:

A. Etkin slayt alanı.
B. Slayt çalışma alanı (etkin slaytı çevreleyen boş alan).
C. Slaytlar arasında gezinmenizi sağlayan kaydırma çubukları

A. Etkin Slayt

Bu bölge, metin, resim, grafik vb. slayt nesneleri ekleyebileceğiniz asıl slayt bölümüdür. Sunuyu 'Slayt Gösterisi' görünümüne aldığınızda, yalnızca bu alana yerleştirdiğiniz nesneler ekranda görünür.

Şekil 2'de gösterildiği gibi, bir metin yer tutucusuna tıklar ve yer tutucudaki geçici metni değiştirmek için bir miktar metin yazarak metin kutusunu görünür hale getirmiş olursunuz.

Powerpointteki Mevcut bir metin yer tutucusuna metin ekleme

Şekil 2: Mevcut bir metin yer tutucusuna metin ekleme

PowerPoint, öğeleri slayda düzgün bir şekilde yerleştirmeye yardımcı olan üç ekstra arabirim özelliği sağlar. Bunlar, kaydırma alanının bir parçasıdır, ancak etkinleştirilene kadar bunları göremezsiniz. Etkinleştirmek için şekil 3'te görüldüğü üzere farenin sağ tıklamasıyla açılan menüden aktifleştirebilirsiniz.

1. Cetvel: Slaydın üstünde ve solunda yatay ve dikey cetveller görünür.
2. Kılavuz Çizgileri: Eşit aralıklı noktalardan oluşan bir ızgara doğrudan slaytta görünür ve slayt nesnelerini konumlandırmanıza yardımcı olur.
3. Kılavuzlar: Slaydın ortasında kesişen bir çift yatay ve dikey çizgi. Gerektiğinde daha fazla kılavuz da ekleyebilirsiniz.

Powerpointteki slayt alanında kılavuz çizgilerini ve cetveli etkinleştirme

Şekil 3: Slayt alanındaki çizgileri ve cetveli etkinleştirme etkinleştirme

B. Slayt Çalışma Alanı

Bu, slaydın arkasındaki gri alandır. Buraya yerleştirdiğiniz tüm nesneler, Slayt Gösterisi görünümünde görünmese de düzenlenebilir ve animasyon atanabilir.

Bu, Çalışma Alanını daha sonra kullanmak isteyebileceğiniz şeyleri saklamak için uygun bir yer haline getirir. Slayt nesnelerini, bu Çalışma Alanından etkin slayta hareket etmeleri için animasyon da atanabilir.! Ayrıca Çalışma Alanına yerleştirdiğiniz tüm ses nesneleri oynatılır çünkü ses nesneleri yalnızca duyulur ve görülmez.

Powerpointteki slayt çalışma alanı

Şekil 4: Slayt çalışma alanı

Şekil 4, asıl Slayt içinde ve genişletilmiş Slayt Çalışma Alanı içinde nesneleri olan bir slaydı göstermektedir.

C. Kaydırma Çubukları

İki kaydırma çubuğu vardır:

1. Slaydın sağına doğru yerleştirilmiş dikey kaydırma çubuğu (Şekil 5'te siayh kutuyla vurgulanmış olarak gösterilmiştir) her zaman görünür durumdadır. Dikey kaydırma çubuğu, bir slayttan diğerine geçmek için kullanılabilir. Bir slayttan diğerine ileri ve geri gitmek için, Şekil 5'te gösterildiği gibi, dikey kaydırma çubuğunun altındaki çift yönlü oklardan birine tıklayın veya aynı anda birkaç slaytta gezinmek için aşağı kaydırın.

2. Yatay kaydırma çubuğu, yalnızca slaydınızı daha büyük bir görünüme yakınlaştırdığınızda ya da sunuyu küçük boyuta aldığınızda görünür.

Powerpointteki dikey ve yatay kaydırma çubukları

Şekil 5: Dikey ve yatay kaydırma çubukları

Eğitimci Yazar: Muhammet BOZKURT