MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



Lise İşletme - Tacir ve Mükkellef - Konu Özeti - pdf

Önizleme

Lise İşletme - Tacir ve Mükkellef - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.3 MB
Ekleme Tarihi 22.08.2023
Görüntülenme 194

Açıklama

1.Ünite : İşletme İle İlgili Kavramlar

3.Konu : Tacir ve Mükellef


İnsan hayatında en önemli gereksinimlerden biri de gelir getirici bir işte çalışmaktır. Gelir elde edebilmek için bazı insanlar kendi iş yerlerini açarlar, bazıları da başkası adına çalışırlar.

Örneğin işçi ve memur, bir işverene bağlı olarak çalışırken serbest meslek ve ticaret erbabı, herhangi bir işverene bağlı olmadan çalışarak kazanç elde eder. Türk Ticaret Kanunu’ na göre ‘Ticari bir işletmeyi kısmen dahi olsa kendi adına işleten kimseye tacir denir.’ Bu durumda bir işverene bağlı olarak çalışan kimseler tacir olarak kabul edilemez. Kâr amaçlı bir işletme kuran her girişimci tacirdir. Tacirler elde ettikleri kazanç üzerinden vergi ödemekle yükümlüdürler.

‘Vergi kanunlarına göre üzerine vergi borcu düşen kişiler vergi mükellefidir.’ Vergi mükellefi olan kişi ve kurumlarda kanuni ehliyete bakılmaz. İşçi, memur, kira geliri elde edenler vb. vergi mükellefidir. Her tacir vergi mükellefi iken her vergi mükellefi tacir değildir. Örneğin öğretmen kazancından dolayı bir tacir değil vergi mükellefidir. Ancak market sahibi hem vergi mükellefi hem de tacirdir.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular