MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



Lise İşletme - Hukuksal Yönden İşletmeler - Konu Özeti - pdf

Önizleme

Lise İşletme - Hukuksal Yönden İşletmeler - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.31 MB
Ekleme Tarihi 23.08.2023
Görüntülenme 244

Açıklama

3.Ünite : İşletme Türleri

3.Konu : Hukuksal Yönden İşletmeler


İşletmelerin hukuki yapıları bakımından sınıflandırılmasına ilişkin çeşitli görüşler bulunmaktadır. Hukuki yapıları bakımından işletmeler öncelikle ikiye ayrılır.

3.1. Tek Kişi İşletmeleri
Sermayesi bir tek kişi tarafından sağlanarak kurulan ve yönetilen işletmelerdir. Bu kişi, işletmeyi kurmak için gerekli olan sermayeyi sağlayıp emeğini, bilgi ve becerisini ortaya koyarak işletmeyi kurar ve işletir. Kâr ve risk kişiye aittir. Tek kişi işletmeleri, az sermaye ile kolaylıkla kurulabilir. Ayakkabı tamircisi, bakkal, büfe, berber, kuaför vb. tek kişi işletmelerine örnek olarak verilebilir.

3.2. Ortaklıklar
İki veya daha fazla gerçek ya da tüzel kişinin belli bir amaca ulaşmak için bir araya gelerek kurdukları işletmelerdir. Ortaklıklar adi şirket ve ticaret şirketleri olarak ikiye ayrılır.

Gerçek Kişi: İnsanın kendisi, bireydir.
Tüzel Kişi: Belli bir amaca ulaşmak için gerçek kişilerin başka bir isim altında oluşturdukları, gerçek kişiler gibi hakları, borçları ve sorumlulukları olan kişiliktir. Kanun ve tüzüklerle kişilik kazandırılmış insan ve mal topluluklarına tüzel kişi denir.

Gerçek kişilerin oluşturdukları ortaklıklara adi şirket, tüzel kişiliğe sahip ortaklıklara da ticaret şirketleri denir. Adi şirketler Borçlar Kanunu’na, ticaret şirketleri de Türk Ticaret Kanunu’na tabidir. Ticaret şirketlerini şahıs ve sermaye şirketleri olmak üzere iki başlık altında incelemek mümkündür.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular