MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



Lise İşletme - Amaçlarına Göre İşletmeler - Konu Özeti - pdf

Önizleme

Lise İşletme - Amaçlarına Göre İşletmeler - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.32 MB
Ekleme Tarihi 23.08.2023
Görüntülenme 193

Açıklama

3.Ünite : İşletme Türleri

4.Konu : Amaçlarına Göre İşletmeler


İşletmeler; yapıları, kuruluş nedenleri, içinde bulundukları ekonomik düzenin koşulları, yönetim anlayışları ve buna benzer diğer etkenlere bağlı olarak farklı amaçlarla kurulabilir. İşletmenin amaçlarından en önemlisi kâr etmek olmasına rağmen bütün işletmeler, kâr amacıyla kurulmaz. İşletmeler kâr amacı güden ve kâr amacı gütmeyen işletmeler olarak ikiye ayrılabilir.

4.1. Kâr Amacı Güden İşletmeler
Bu tür işletmelerde öncelikli amaç kâr etmektir. Kâr, bir işletmenin gelirleri ile giderleri arasındaki olumlu farktır. Günümüzde pek çok dernek ve vakıf ile kooperatiflerin dışında kalan ticari işletmeler, kâr amacı ile faaliyet gösterir. Bu tür ticari işletmelerin varlığını sürdürmek için kâr etmeye ihtiyacı vardır.

4.2. Kâr Amacı Gütmeyen İşletmeler
Bu işletmelerde öncelikli amaç, kamu yararına çalışmak veya sosyal fayda yaratmaktır. Okullar, devlet hastaneleri, sivil toplum kuruluşları, sendikalar, hayır kurumları gibi işletmeler, kâr etme amacını gütmeden öncelikli olarak toplumun yararını gözeten işletmelerdir. Kooperatifler, dernek ve vakıflar da sosyal sorumluluk çerçevesinde toplum yararına faaliyet gösterir.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular