MB Sunu

Ders sunuları, etkinlikleri, konu özetleri, pano materyalleri...

Sosyal Medya Hesaplarımız



Lise İşletme - Finansman - Konu Özeti - pdf

Önizleme

Lise İşletme - Finansman - Konu Özeti - pdf

Detay

Boyut 0.3 MB
Ekleme Tarihi 23.08.2023
Görüntülenme 179

Açıklama

5.Ünite : İşletmelerin Fonksiyonları

2.Konu : Finansman


Finansman, işletmenin ihtiyaç duyduğu fonların amacına uygun olarak sağlanması ve kullanılmasıdır. İşletmeler, varlıklarını sürdürmek için finans ihtiyaçlarını mutlaka karşılamalıdır. Finans ihtiyacı farklı yollardan sağlanabilir.

Ekonomideki ve teknolojideki hızlı gelişmeler, işletmeciliğin de gelişmesine neden olmuştur. Gelişen ve değişen yeni işletmecilik anlayışında işletmeler için finansman çok daha önemli hâle gelmiştir. İşletmeler daha kuruluş aşamasından başlayarak bütün aşamalarda finans ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır. İşletme kurulurken öncelikle sermaye ihtiyacı doğar. Sermaye, işletmeyi kuranlar tarafından işletmeye konulan para, mal ve emeği ifade eder. İşletmelerin finansal yapısı, toplam kaynakların veya tüm işletme varlıklarının nerelerden sağlandığını ve bunların nasıl kullanıldığını gösterir. Finansal yapı her şeyden önce sermaye miktarı ve bu sermayenin nasıl oluştuğuyla ilgilidir.

Bir işletmede finansman kaynakları fonun kaynağına göre ikiye ayrılır. Bunlar, öz kaynaklar ve yabancı kaynaklardır.

Öz Kaynaklar: Para, bina, taşıt, mal vb. maddi varlıklar olabileceği gibi patent hakkı, marka, telif hakkı vb. maddi olmayan haklar da olabilir. İşletme, faaliyetleri sırasında elde ettiği kârı ortaklarına dağıtır. Bazen faaliyetleri sonucu elde ettiği kârın tümünü veya bir kısmını dağıtmayarak işletmede bırakılması yoluyla sermaye ihtiyacı karşılanır. Buna oto finansman denir.

Yabancı Kaynaklar (Borçlar): İşletmenin belirli vade sonunda geri ödemek üzere sağladığı kaynaklardır. İşletme bu borcu kişilerden temin edeceği gibi finans kuruluşlarından da alabilir. Yabancı kaynaklar vadelerine göre bakılarak kısa vadeli veya uzun vadeli kaynaklar olarak ikiye ayrılabilir.

Konu özetinin devamı için pdf dosyayı indirebilirsiniz.

Dinle / İzle / İndir

İlgili Konular